ANNONS

Ett år sen flickan hittades – mördaren är fri

Kroppen hittades i skogen bakom Hauptvägen i Hökarängen.
Kroppen hittades i skogen bakom Hauptvägen i Hökarängen.
Den här veckan är det ett år sedan en 16-årig flicka hittades död i skogen i Hökarängen. Polisen har starka bevis mot en misstänkt mördare – men har inte lyckats gripa honom.
ANNONS

Det har gått ett år sen den soliga sommardag då hundägaren Zusanne gjorde det obehagliga fyndet i skogen, mellan Hauptvägen och Högdalstoppen i Hökarängen.

– Det syntes att någon försökt täcka kroppen. Det var bara armarna som syntes, berättade Zusanne för Mitt i Söderort.

Kroppen som låg där i skogen tillhörde en 16-årig flicka från Afghanistan. Hon hade sökt asyl i Sverige om ensamkommande hösten 2015. I mars anmäldes hon som försvunnen från det HVB-hem i Farstaområdet där hon bodde. Polis och åklagare tror att hon mördades i Hökarängen den 17 eller 18 mars.

Misstänkt häktad i sin frånvaro

Den misstänkte mördaren är en 39-årig man från Afghanistan. Enligt åklagaren hade mannen bott i Sverige en tid och kände flickan. Kort efter att kroppen hittats häktades han i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord. Det är den starkare graden av misstanke.

”Vi har vissa uppgifter om var han möjligen finns.”

Men jakten på honom har varit resultatlös. Ett år senare har polisen fortfarande inte hittat honom. Han tros befinna sig utomlands.

I dag internationellt efterlyst

– Tyvärr har det inte hänt något nytt. Den person som är häktad i sin frånvaro är internationellt efterlyst, säger åklagaren Tomas Malmenby.

ANNONS

Letar ni aktivt efter honom?

– Vi har vissa uppgifter om var han möjligen finns. Vi försöker på olika vägar se om vi kan få hjälp att hitta honom.

Åklagaren vill inte säga vilka bevis som finns mot mannen, annat än att de är starka. Ett stort antal personer har förhörts och utredarna har en teori om motivet bakom brottet.

– Men det går vi heller inte ut med, säger Tomas Malmenby.