Flickan: Jag blev ledsen och kränkt

En muslimsk flicka vägrade skaka hand med en man. Då fick hon inte sommarjobbet på vårdboendet.

Nu stämmer hon Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning och vårdboendet för diskriminering.

I stället för att skaka chefens hand lade den då 17-åriga flickan handen på sitt bröst och förklarade att hennes religion förbjöd henne att skaka hand med män utanför familjen.

Enligt stämningen sa då chefen att hon inte skulle jobba där, om hon inte kunde ta hans hand.

– Jag blev frustrerad, ledsen och kränkt, säger Amina, som egentligen heter något annat.

Sommarjobbet, som skulle ha startat i juni i år, hade hon fått via Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. När hon berättade för ansvarig på stadsdelsförvaltningen att hon nekats att arbeta placerades hon om och fick ett annat sommarjobb i stadsdelen.

– Men jag fick ingen förståelse, jag hade önskat att de tog händelsen på allvar, säger Amina.

Nu stämmer hon med hjälp av Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU) stadsdelsförvaltningen och det privata vårdboendet, som drivs på entreprenad åt stadsdelen, för diskriminering. Hon yrkar på 20 000 kronor som diskrimineringsersättning för kränkning.

Maria Häggblom, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta, anser inte att händelsen var diskriminerande.

– Det är beklagligt att hon upplever det så, jag tycker inte att det var diskriminerande. Jag kan ha fel, men det är min åsikt. Hon har ett fritt val att hålla fast vid sina principer eller välja ett annat jobb.

Hon menar att stadsförvaltningen inte kan klandras.

– Vi såg till att hon fick ett annat arbete och därför har hon har inte lidit ekonomiskt.

Catharina Tavakolinia är vd för Kavat vård, vårdboendet som också stäms. Hon menar att det kan finns olika versioner om vad som hände och att det inte var Aminas religiösa tro som gjorde det olämpligt att hon arbetade där.

– Vi kan inte garantera vår personal att de personer med demenssjukdom som bor hos oss kan förhålla sig till anställdas personliga uppförandekoder. Vi kan inte hindra att de tar henne i hand, ­säger Catharina Tavakolinia, vd Kavat vård.

Båda parterna kommer att bestrida stämningen.

Enligt stämningsansökan skulle Amina inte utföra samma arbetsuppgifter som ordinarie vårdbiträden under hennes sommaranställning, utan ägna sig åt enklare sysslor där viss annan typ av kroppskontakt kan förekomma. Amina menar att hon skulle ha klarat av dem oavsett om hon skakar hand eller inte.

– Jag är inte inkompetent för att jag väljer att hälsa på ett annat sätt. Min kompetens ligger inte i min handskakning, den berättar inte vem jag är, säger Amina.

”Jag blev frustrerad, ledsen och kränkt”, säger Amina som blev omplacerad när hon inte ville skaka hand med vårdboendets manliga chef.

Fakta

Spånga-Tensta anmäld sju gånger

Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har anmälts för diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen (DO) sju gånger sedan 2009.

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning har anmälts tre gånger.

Om man känner sig diskriminerad kan man vända sig till Diskrimineringsombudsmannen (DO) eller till Diskriminerings­byrån Uppsala (DU).

Källa: DO