ANNONS

Flickgäng anföll unga i t-banan

Tre tonårsflickor från västerort har dömts till sluten ungdomsvård efter att ha rånat och misshandlat flera personer i Stockholms tunnelbana.
ANNONS

”Jag ska slå in skallen på dig” sa en av tonårsflickorna i ungdomsgänget till en annan flicka på Östermalms tunnelbanestation i april förra året, enligt domen. Därefter anslöt sig de andra gängmedlemmarna, drog ner flickan på golvet och började sparka och slå henne.

Gänget på fem personer, tre flickor från västerort och två jämnåriga pojkar, hade enligt polisens förundersökning en omfattande våldsturné i Stockholms tunnelbana förra våren. De utförde en serie brutala rån och misshandlade flertalet personer, många av dem Kistabor. Gängmedlemmarna som vid brotten var 15 och 16 år gamla dömdes av tingsrätten till sluten ungdomsvård i upp till sex månader.

Tingsrätten skrev i domen att ungdomarna hade ”skapat en egen verklighet” där det var accepterat och kul att misshandla andra.

Vid ett tillfälle hade gänget misshandlat och kränkt två pojkar i 14-årsåldern på T-centralen. Enligt domen tvingades pojkarna utföra olika uppdrag, i utbyte skulle de få tillbaka sina tillhörigheter som gänget stulit. Bland annat tvingades en pojke hoppa ner på tågspåret om han ville ha tillbaka sin mobil, men när han gjort det blev han i stället tvingad att kyssa en av flickornas skor. Därefter knuffades han ner för rulltrappan och blev brutalt misshandlad.

I domen beskrivs de tre flickorna som gängets ledare.

Antalet tonårsflickor 15-17 år som misstänks för våldsbrott har fördubblats på tio år. Våldet har dessutom blivit grövre och stämningen råare, enligt polisen.

Ungdomarna erkände majoriteten av händelserna men inte alla. De överklagade därför tingsrättens dom och yrkade på ett lindrigare straff, något som hovrätten inte beviljade.

Fakta

Fördubbling

2000 anmäldes 226 kvinnor misstänkta för misshandel i länet.

2008 anmäldes 495 kvinnor misstänkta för misshandel i länet.

Källa: Polisen