ANNONS

Flickor i Järfälla – minst trygga i länet

jakobsberg centrum natt
Centrum kvällstid.
Flickor i nian och tvåan på gymnasiet i Järfälla är minst trygga på kvällarna i Stockholm.
– Trygghet är en subjektiv känsla. Den anmälda brottsstatistiken är inte särskilt hög, säger Mia Wallner, trygghetssamordnare.
ANNONS

Endast 39 procent av flickor i årskurs nio känner sig ganska eller mycket trygga om de går ut ensamma sent en kväll i Järfälla. Det är lägst av alla kommuner som deltar i Stockholmsenkäten.

Detsamma gäller flickor som går i tvåan på gymnasiet. Här upplever 57 procent sig trygga under samma tid på dygnet, vilket är delat lägst med Haninge och Vallentuna.

Mia Wallner, trygghetssamordnare på Järfälla kommun, tror att förklaringen dels är en ökad rapportering av brott i olika medier.

– Det pågår mycket ryktesspridning i sociala medier. Det är grupper som kan ha en negativ inställning till kommunen, säger Mia Wallner.

Hon lyfter fram statistik som visar att den anmälda brottsstatistiken inte är särskilt hög. Svaren i enkäten pekar också på att utsattheten för brott inte sticker ut i Järfälla.

Men är inte den upplevda tryggheten också viktig? 

– Att öka tryggheten är Järfällas fokus nummer ett just nu. Vi måste öka gemenskapen i samhället och få folk att ta ansvar i sitt närområde. Vi arbetar tillsammans med kommunala Järfällahus, har tillsatt fler fältassistenter och satsar på fritidsgårdar och mobila fritidsledare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.