Flickor slogs och rånade för nöjes skull

Tre tonårsflickor och två pojkar har dömts till sluten ungdomsvård i upp till sex månader efter att ha rånat och misshandlat flera personer i Stockholms tunnelbana. I hovrätten sökte de lindrigare straff men fick avslag.

”Jag ska slå in skallen på dig” sa en av flickorna till en annan flicka på Östermalms tunnelbanestation i april förra året, enligt domen. Därefter anslöt sig de andra gängmedlemmarna, drog ner flickan på golvet och började slå henne.

Ungdomarna, som är från olika områden, hade enligt polisens förundersökning en omfattande våldsturné i Stockholms tunnelbana förra våren. De utförde en serie brutala rån och misshandlade flera personer. Ungdomarna var mellan 15 och 16 år då de begick brotten.

Tingsrätten skrev i domen att de hade ”skapat en egen verklighet” där det var accepterat och kul att misshandla andra.

Vid ett tillfälle hade gänget misshandlat och kränkt två pojkar i 14-årsåldern på T-centralen. Enligt domen tvingades pojkarna utföra olika uppdrag, i utbyte skulle de få tillbaka de tillhörigheter som gänget stulit. Bland annat tvingades en pojke hoppa ner på tågspåret om han ville ha tillbaka sin mobil, men när han gjort det blev han i stället tvingad att kyssa en av flickornas skor. Därefter knuffades han ner för rulltrappan och blev brutalt misshandlad.

I domen beskrivs de tre flickorna som frontfigurer i gänget.

Ungdomarna erkände majoriteten av händelserna men inte alla. De överklagade därför tingsrättens dom och yrkade på ett lindrigare straff, något som hovrätten inte beviljade.

De hade skapat en egen verklighet där det var kul att misshandla. Ur tingsrättens dom