Flickor smet ut för att sälja sex

Elin och Louise, som Lokaltidningen Mitt i valt att kalla dem, kunde smita från Roslagens elevhem om nätterna utan att någon ingrep.
Elin och Louise, som Lokaltidningen Mitt i valt att kalla dem, kunde smita från Roslagens elevhem om nätterna utan att någon ingrep.
Unga flickor skulle få hjälp på Roslagens elevhem. I stället försvann flera av dem iväg med sexköpare på natten.

En av dem är Louise.

I Sveriges radios dokumentär ”Den fastspända flickan” träder Nora fram. En då 17-årig flicka som under en längre tid rymde från Roslagens elevhem och fick pengar av män hon hade sex med. Ända tills den dagen 2007 då hon brutalt våldtogs av den före detta polischefen Göran Lindberg.

Lokaltidningen Mitt i kan nu berätta om ytterligare två flickor som vittnar om en outhärdlig situation på hemmet, som vänder sig till ungdomar i mellan 12 och 17 år med allvarliga psykosociala problem.

Louise, som egentligen heter något annat, kom till Roslagens elevhem som 16-åring.

– Det var som att vi satt i ett förvar, bara skulle vara där utan att göra något. Det kändes hopplöst, som att man inte kom någonstans i livet, säger nu 22-åriga Louise.

En dag tröttnade hon. Tillsammans med en annan flicka tog hon kontakt med några män. När de visste att personalen gått och lagt sig, smet de ut till männens bilar.

– Det slutade med att en av killarna ville ligga med mig. När jag skulle gå fick jag betalt, säger Louise.

Personalen verkade blunda för att Louise rymde. Trots att hon inte skulle lämna hemmet om nätterna, lyckades hon fortsätta ge sig av.

Elin bodde på Roslagens elevhem i fyra år. Trots att hon skulle få terapi dröjde det, enligt henne, ett och ett halvt år tills behandlingen började.

– Det hade kunnat gå så mycket fortare om jag hade fått den hjälp jag skulle få.

Socialstyrelsen har genom åren fått flera anmälningar om situationen på vårdhemmet, både från personal och anhöriga till elever, bland annat om bristande säkerhet och fasthållningar av elever.

Andreas Fahlberg har arbetat på Roslagens elevhem. Enligt honom visste personalen om rymningarna. Likaså visste de om prostitutionen, menar han.

– Allt handlade om pengar för ledningen. Kom sanningen fram riskerade hemmet att förlora elever, säger han.

Den dåvarande vårdchefen dementerar kritiken. Håkan Ramstedt, som är och var vd för hemmet, tror inte att det gick till på det viset.

– Om det gjort det är det inte lämpligt och jag tar avstånd ifrån det, säger han.

Hur kommer det sig att unga natt efter natt kunde ge sig av och i vissa fall prostituera sig?

– Lyckas de rymma har vi brust­it i vår uppmärksamhet vilket inte är acceptabelt. Vi måste se till att personalen bemöter och tror på ungdomarna när de berättar saker och ting, och att de vet hur de ska hantera dessa situationer, säger Håkan Ramstedt.