Hockeytjejer tvingas byta om med killar

Alva Hellqvist och Felicia Levin, Hässleby Kälvesta HC, vann Stålbucklan 2018
Alva Hellqvist och Felicia Levin i ett av omklädningsrummen i Grimsta ishall.
Hässelby Kälvestas Felicia Levin, 14, och Alva Hellqvist, 15, vann Stålbucklan – flickornas TV-pucken – med Stockholm. Men förutsättningarna för tjejhockey kunde vara bättre i Grimsta ishall.
Stockholms stad stoppar bygget av nya omklädningsrum och tjejerna tvingas byta om med killar.

Felicia Levin och Alva Hellqvist lyser upp när de berättar om Stockholms triumf i Stålbucklan – flickornas motsvarighet till TV-pucken. De framkallar gärna minnena från firandet efter finalsegern mot Västergötland/Bohuslän-Dalsland i Sundsvall Energi Arena den 2 april.

– Alla åkte in på isen och hoppade på målvakten, säger Alva Hellqvist.

– Det var jättekul. Det kändes jättebra, säger Felicia Levin.

Hässelby Kälvesta Hockey Alva Hellqvist och Felica Levin

Felicia Levin och Alva Hellqvist hämtar sina backar med hockeyutrustning under läktaren. Foto: Pekka Pääkkö.

Byter om med killar

Sedan de började i hockeyskolan i Hässelby Kälvesta som fyra-, femåringar har de tränat och spelat med pojkar. Många gånger är de tvungna att byta om i samma omklädningsrum.

– Vi har ju bytt om med dem hela tiden så det känns inte som en stor grej, säger Alva Hellqvist.

– Jag går kanske inte på toaletten och tar på mig understället sedan byter jag om i omklädningsrummet, säger Felicia Levin.

”Inte okej”

Men klubbledningen ser problem.

– Det funkar kanske när barnen går i hockeyskolan men när tjejerna börjar bli 15-16 år är det inte okej, säger sportchefen Magnus Larsson.

I höstas hade Hässelby Kälvesta ett hoppfullt möte med idrottsförvaltningen.

– Vi lade fram planerna hur vi kunde renovera omklädningsrummen och byta sargen. Omklädningsrummen är i behov av renovering. De är gamla och slitna och har gjort sitt, säger Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

Hässelby Kälvesta Hockeys sportchef Magnus Larsson.

Magnus Larsson, sportchef, Hässelby Kälvesta HC. Foto: Pekka Pääkkö.

Pengarna räcker inte

Antalet omklädningsrum skulle utökas från fyra till sex stycken, en investeringen på omkring omkring 11 miljoner kronor. Arbetet skulle påbörjas i år och fortsätta nästa år. Men Stockholms stad har tvingats dra i nödbromsen. Pengarna för att renovera idrottsanläggningar räcker inte.

– Sargen får vi till men tyvärr räcker inte pengarna till omklädningsrummen. Vi märkte det i slutet av förra året och informerade klubben. Vi förstår om klubben är besviken vi blev ju också väldigt besvikna, säger Robert Sköld.

Flera arenor dyrare

Ett slagskott från ishallen satsade Stockholms stad 87 miljoner kronor på att en ny läktare på Grimsta IP för Brommapojkarnas allsvenska herrlag. Bygget blev 40 miljoner dyrare än beräknat.

En tredjedel flickor

Hässelby Kälvesta HC har omkring 300 spelare varav en tredjedel är flickor. Klubben har de senaste åren arbetat aktivt med att locka tjejer till hockeyn.

– Vi har tagit in ledare som har arbetat aktivt för att behålla tjejer i klubben. Det har varit många små aktiviteter, säger Magnus Larsson.

En sådan åtgärd har varit att döpa klubbens turnering för 11-åriga spelare efter en kvinnlig spelare. OS-medaljöreren Danijela Rundqvist startade karriären i Hässelby Kälvesta och sedan tre år tillbaka arrangerar klubben Danijela Rundqvist Cup.

Svårare att få tjejer att stanna

Men att flickorna ofta tvingas byta om med pojkar försvårar klubbens arbete.

– Det gör det svårare att få tjejer att stanna kvar i föreningen. Vi har duktiga J16 och J18-spelare men många tjejer slutar spela för att de har de här förutsättningarna. Skulle vi få bättre förutsättningar i form av omklädningsrum skulle vi lyckas fantastiskt, säger Johnny Skeppstedt, ordförande i Hässelby Kälvesta HC.

Nya omklädningsrum tidigast 2020

Först i början av 2019 tar Stockholms stad ett nytt beslut om omklädningsrummen i ishallen.

– Omklädningsrummen kan vara klara tidigast 2020, säger Robert Sköld.

Kan renoveringen skjutas upp ytterligare?

– Det kan hända. Det beror på övriga underhållsbehov.