Flickorna firas i Fryshuset

Coco Rosenfeld på Fryshuset o Skärholmen.
Coco Rosenfeld på Fryshuset gläds åt att Internationella Flickdagen firas på Fryshuset.
På tisdag är det Internationella Flickdagen. Då fylls Fryshuset i Skärholmen av tjejer och killar som får möta jämställdhetsminister Åsa Regnér. Temat är "rätten till min kropp".

De inbjudna är 15–18-åringar från Bredängsskolan, Tensta gymnasium, Kärrtorps gymnasium och Globala gymnasiet på Södermalm. De får bland annat lyssna på ett ”brandtal” av jämställdhetsminister Åsa Regnér och delta i gruppdiskussioner om sexuella övergrepp och flickors rätt till sina egna kroppar.

– Både killar och tjejer är inbjudna eftersom det är viktigt att inkludera killarna och få dem att ta ansvar och vara en del av lösningen, säger Micaela Gripenberg, kommunikatör på Flickaplattformen, som arrangerar dagen för att fira FN:s Internationella Flickdagen.

Hon betonar att sexuella övergrepp inte bara begås på festivaler, även om de får mest uppmärksamhet då.

– Det här pågår i flickornas vardag, på skolor och på fritidsgårdar. Därför vill vi inte att debatten ska slockna när sommarfestivalerna är över, säger Micaela Gripenberg.

Utöver tal och diskussioner blir det musik. Uppträder gör rapparen Seluah Alsaati, och en hemlig gästartist.

På Fryshuset Skärholmen är man stolt över att vara värd.

– Flickaplattformen kontaktade oss och frågade om de fick vara här. Det är jätteroligt! Det här är ett stort och fint evenemang. Flickaplattformen delar också vår syn på att allting inte ska vara centrerat till innerstaden, säger Coco Rosenfeld på Fryshuset Skärholmen.

 

Fakta

Detta är Flickaplattformen

Flickaplattformen är ett treårigt projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet och drivs av Hungerprojektet och Make Equal.

Den är en samlingspunkt för aktörer som arbetar med att förbättra och stärka unga tjejers position i samhället.

Utgångspunkten är att diskrimineringen av personer som identifierar sig som flickor grundar sig i ett strukturellt förtryck.

Flickaplattformen vill bland annat att flickors rättigheter och möjligheter prioriteras av makthavare, civilsamhällesaktörer och allmänheten.

Målet är bland annat att flickors status höjs så att alla flickor har möjlighet att leva ett liv fritt från diskriminering och förtryck.

 

Källa: Flickaplattformen.se