Flickorna går på nattis – halva natten

Ian Power vill att hans döttrar Isabella och Freja ska få somna hemma på kvällarna.
Ian Power vill att hans döttrar Isabella och Freja ska få somna hemma på kvällarna.
Ian Power med döttrarna Freja och Isabella.
Ian Power med döttrarna Freja och Isabella.
Skola på dagen, fritids på eftermiddagen och ”nattis” på kvällen – för att sedan väckas mitt i natten och åka hem med pappa.
Så ser den nya vardagen ut för Ian Powers döttrar Isabella och Freja i Solgård efter att den kommunala barnvakten tagits bort.
– Men det mest akuta är att nattis snart försvinner för Freja. Hon är nio år och för liten för att vara hemma själv, säger han.

Ian Power har legat sömnlös många nätter den senaste tiden.

Samma dag som han fick sitt svenska medborgarskap, i december, kom ytterligare ett brev på posten – att den kommunala barnvakten försvinner samtidigt som hans nioåriga dotter snart inte har rätt till barnomsorg när han jobbar.

Jag är orolig hela tiden

– Jag försöker vara den bästa pappan jag kan, men jag är orolig hela tiden nu. Ska jag gå runt med mössan i handen till barnens kompisar och leta barnvakt inför varje arbetspass? Det funkar inte. Min släkt bor i Wales och barnens mamma jobbar även hon kvällspass när hon inte har barnen. Jag är beroende av kommunen, säger Ian Power.

Han är operasångare på Kungliga operan i Stockholm och jobbar kväll cirka fyra gånger i veckan.

Ian Powers två döttrar, sjuåriga Isabella och nioåriga Freja, bor hos honom varannan vecka.

Väcks mitt i natten

Fram tills den 1 februari i år har Huddinge kommun betalt barnvakt i hemmet de kvällar som han jobbat och haft barnen.

Nu har reglerna ändrats – flickorna får i stället gå på ”nattis-verksamhet” på Nattviolen.

På Nattviolen får barnen middag, de nattas och somnar med sina gosedjur.

Ian Power hämtar döttrarna vid 23:30 när han kommer hem från jobbet, för att sedan låta dem somna om hemma i lägenheten i Solgård vid midnatt.

– Nattviolen i sig är bra. Men nu är flickorna hemma max en timme efter fritids, för att sedan åka till nattis. Sedan måste jag väcka dem mitt i natten, annars skulle de inte få vara hemma på morgonen heller. Jag är orolig för vad det gör med deras nattsömn och hur det kan påverka skolan, säger Ian Power.

Men det som bekymrar honom mest är inte kvällarna på Nattviolen. Förut kunde barn upp till 13 år beviljas barnvakt, på Nattviolen går åldersgränsen vid 10 år.

När Freja börjar fyran i höst anses hon helt enkelt för stor för kommunal barnomsorg på kvällen.

– Jag har fått höra av kommunen att jag borde byta jobb men det är inte så enkelt. Ska alla som jobbar kväll inom polisen, brandkåren, vården och kulturen byta jobb om de får barn? Att bli arbetslös är inte ett alternativ. Jag behöver lönen för att försörja oss. Men Freja kan absolut inte vara hemma själv på kvällen, det går inte, säger Ian Power.

12 000 kronor för barnvakt

I Stockholm och Värmdö kan barn upp till 13 år få barnvakt i hemmet på kvällar eller nätter. Men att flytta är inte aktuellt för Ian Power och hans familj.

– Då rycker vi upp barnen från deras trygga miljö. Jag är Huddigebo och trivs här.

Kommunen hänvisar till privata barnvaktsföretag med RUT-avdrag.

Enligt Ian Power och hans fackförening, Sveriges yrkesmusikerförbund, skulle Ian Power få betala drygt 12 000 kronor i månaden, efter RUT- avdrag, för hans tolv arbetspass i månaden.

– Det har jag inte råd med. Jag är en överlevare, jag löser detta, men jag har ingen aning om hur.

”Nattis” öppnar i centrala Handen

Fakta

Nattis-barnvakt borta i Huddinge

Vad har hänt? 

Familjer som behöver barnomsorg på obekväm arbetstid har, sedan februari i år, inte längre rätt att få det i hemmet i Huddinge.

Den kommunalt finansierade barnvakten passade förut barn upp till 13 år.

Nu hänvisas barn upp till årskurs tre istället till den nattöppna verksamheten Nattviolen.

Därmed försvinner ”nattisomsorgen” helt för barn på mellanstadiet.

Nattis i siffror:

Just nu är sju barn mellan sju och tio år inskrivna på Nattviolen. Förra året hade 15 barn på mellanstadiet kommunal barnvakt i hemmet på OB-tider.

Totalt är cirka 40 barn inskrivna på Nattviolen nu, som går på förskola eller grundskolan.

Förra året kostade de kommunala barnvakterna totalt 1,6 miljoner kronor för kommunen. År 2016 var kostnaden 2 miljoner kronor, vilket var en ökning jämfört med 2015.

Så gör andra kommuner: 

I Värmdö finns kommunal ob-barnomsorg i hemmet kvar upp till 13 år.

Stockholm erbjuder barnomsorg i hemmet på kvällstid för de barn som inte har behov av nattomsorg. Barn som behöver nattomsorg får detta på en nattöppen verksamhet. Stockholms regler gäller barn upp till 13 år.