Flickornas saftstånd blev sönderslaget av vandaler

Så här såg lemonadståndet ut efter vandaliseringen.
Så här såg lemonadståndet ut efter vandaliseringen.
Det har blivit nya motgångar för 11-åriga Amerlysiss och 13-åriga Evelina som byggt ett saftstånd i Bodal.

Samma dag som flickorna skulle inviga för­säljningen fick de en chock. Någon hade slagit sönder marknadsståndet.

Lidingö Tidning har tidigare berättat om flickornas besvärliga resa för att ”starta eget”.

11-åriga Amerlysiss Eidfelt och 13-åriga Evelina Lindquist ville sälja saft och cupcakes från ett egentill­verkat litet trästånd längs Bodalsvägen. Men eftersom flickorna inte hade ansökt om tillstånd rev Lidingö stad ståndet.

Flickorna byggde dock åter upp marknadsståndet med brädor från Stockby återvinning och ansökte till alla instanser. Och nu blev det klartecken från kommunen.

Men före invigningen, som skulle ha ägt rum förra helgen, passade någon eller några på att förstöra träbygget genom att sparka sönder träplankorna. Amerlysiss och Evelina blev bestörta.

– Jag blev ledsen och arg. Hur kan någon tycka att det är kul att förstöra något som någon annan har byggt upp? Jag trodde inte det var sant, säger Amerlysiss Eidfelt

Charlotta Eidfelt, mamma till Amerlysiss, uppmärksammade oljud på gatan.

– Jag hörde ett ungdomsgäng skråla vid 22.30-tiden på fredagskvällen, men tänkte inte så mycket på det. Lördag morgon såg jag vad som hade hänt. Jag upptäckte ett sulavtryck som om någon hade sparkat på ståndet, säger hon.

Tjejerna gav sig återigen ut till Stockby för att leta bräder. Med spik och målarfärg byggde de för tredje gången upp träståndet. Invigningen sköts upp till söndagen och då kom många gäster till den nyuppbyggda lemonadförsäljningen.

– Vi sålde som smör i solsken då vi hade invigning, säger mamma Charlotta Eidfelt.

Hon är dock besviken på vandalerna.

– Jag har polisanmält vandaliseringen. Det är så tragiskt att det finns människor som roas av att förstöra för andra. Men det är bara att resa sig och ta nya tag. Dessutom tycker jag att ståndet bara har blivit finare.