Välj ditt område
Tapani Juntunen lämnar Moderaterna (var ledamot i stadsdelsnämnden i Skärholmen)
Tapani Juntunen.

SD-flirtande Juntunen lämnar Moderaterna

Nyheter Tapani Juntunen, kontroversiell politiker i Skärholmens stadsdelsnämnd, har lämnat Moderaterna.
Orsaken är att han ogillar Moderaternas migrationspolitik
– SD:s linje motsvarar bäst det jag står för, säger han.

Sätrabon Tapani Juntunen skapade rabalder i höstas, när han gick ut med åsikten att Moderaterna borde gå i allians med Sverigedemokraterna. Samtidigt propagerade han för att Sverige ska införa ett strikt kvotsystem för flyktingar, för att landets ekonomi inte ska belastas. Det är en åsikt han hållit fast vid sedan dess.

Beslutet att lämna Moderaterna har mognat fram, och nu har han tagit steget.

– Det handlar om Moderaternas migrationspolitik. Jag är inte nöjd med den. SD:s linje motsvarar bäst det jag tycker: att Sverige ska införa ett kvotsystem genom ett samarbete med UNHCR i flyktinglägren. Det skulle öka kontrollen av vilka som kommer hit och vara mer humanitärt inriktat, säger Tapani Juntunen.

Det systemet skulle innebära att betydligt färre asylsökande kom till Sverige – något Tapani Juntunen ihärdigt propagerar för bland annat på sin Facebooksida.

Tapani Juntunen har varit ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd sedan hösten 2011. Nu kommer hans stol att stå tom, tills valberedningen har tagit fram en kandidat som ska godkännas av kommunfullmäktige.

– Jag har inga konflikter med stadsdelsnämnden, det är rikspolitiken jag är kritisk mot. Det är omöjligt att arbeta för ett parti jag inte ens tänker rösta på, säger Tapani Juntunen som tänker lägga sin röst på Sverigedemokraterna i nästa val.

Däremot ska han – åtminstone inte nu – engagera sig i Sverigedemokraterna. I stället ska han ta en paus från partipolitiken men fortsätta att ”agera på nätet”.

Elisabeth Johnson (M) är vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.  Hon beklagar att Tapani Juntunen avgår.

– Det är alltid tråkigt när en medlem lämnar partiet. Vi har styrelsemöte i mitten av maj och då får vi diskutera vem ska ska efterträda honom. Eftersom det snart är sommar kan en efterträdare vara på plats först tidigt i höst, säger hon.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Brott

Personal gömde sig på toa vid rån mot butik

Brott

Våldsvågen: Fyra personer dödade på en vecka

Nyheter

Polisrazzia mot förening i Rinkeby

Dådet skedde i bostadsområdet mellan Södra Jordbrovägen och Jordbro parklek
Brott

Grannar om mordet i Jordbro: ”Vi hörde skrik”

Nyheter

Älg på visit i Tallkrogen sköts ihjäl

Livsstil

De gick i flickskola på Söder på femtiotalet