Flög till Bromma med khat-väskor

Fyra stora väskor fulla med växtdrogen khat. Det försökte två män smuggla in via Bromma flygplats, enligt ett åtal.

De båda männen landade på Bromma flygplats med ett flyg från London via Bryssel den 8 juli. Med två stora resväskor per man gick de genom tullens blå gång: ”inget att förtulla”. Men tulltjänstemännen fattade misstankar och männen togs in till förhör.

Snart visade det sig att resväskorna var proppfulla med den amfetaminliknande växtdrogen khat. Nu åtalas båda för narkotikasmuggling.

Att flyga från London med sina resväskor fyllda med en skrymmande narkotikasort som produceras i Nordafrika kan tyckas konstigt. Men drogen är en färskvara som är laglig i England och smugglingsvägen har blivit allt vanligare då Khat från den första januari förbjöds i Holland, som tidigare var det stora transitlandet.

Det har resulterat i nästan en halvering av tullens beslag under första halvåret 2013, berättar Sven Ohlsson gränsskyddschef på Tullverket.

– Vi har sett en väsentlig minskning av khat i år. Ofta tar det en tid för dem att omorganisera sig.

Även om det inte är på gång i nuläget hoppas Sven Ohlsson att khat i framtiden också förbjuds i England.

– I de grupper som brukar lever ofta familjerna i armod. Smugglarna tar rejält med betalt för det här, säger Sven Ohlsson.

Lokaltidningen Mitt i har sökt de åtalades båda advokater utan framgång.

I de grupper som brukar lever ofta familjerna i armod.

två åtalas för stöld av mobiltelefon i t-banan

Brommaplan Lokaltidningen Mitt i skrev förra veckan om en tjuv som stal mobil­telefoner från sovande i tunnelbanan.

Nu åtalas två män till för snarlika brott, också de på gröna linjen men den här gången vid tunnelbanestationen Brommaplan.

De båda männen i 20-årsåldern stal, enligt åtalet, telefonen från sitt sovande offer innan de upptäcktes i mitten av juli i år. De åtalas nu för grov stöld.

Fräck lyktstöld på Ängbyhöjden

Ängbyhöjden När Mats Krantz i onsdags kom ut till bilen utanför huset på Ängbyhöjden i Bromma var båda framlyktorna borta. På grund av att bilen i stort sett är helt ny och att stölden var så specifik tror han att det var ett beställningsjobb.

– Jag hyser viss motvillig beundran för tjuvarna. Trots att sovrumsfönstret var öppet mot parkeringen hörde vi ingenting, säger han.

Nu vill han uppmana andra i området att var på sin vakt.

– Man kan hålla uppsikt och se vilka som rör sig i området.