ANNONS

Stockholm och Flottsbro ett steg närmare OS

Flottsbro
Flottsbrobacken behöver byggas på om den ska kunna bli OS-arena.
Internationella Olympiska Kommitténs (IOK:s) styrelse har rekommenderat Sverige med Stockholm som huvudort att bli en av tre kandidater till värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026.
Vid OS i Stockholm kan Flottsbrobacken bli arena för puckelpist. Tullinge kan få längdåkning och skidskytte.
ANNONS

Det var IOK:s ordförande Thomas Bach som på torsdagen kom med beskedet att Stockholm är en av tre kandidater de rekommenderar.

– Vi är givetvis glada och stolta över att IOK:s styrelse ser styrkan i Sveriges koncept för hållbara vinter-OS och Paralympics 2026 och att de rekommenderar IOK-medlemmarna att ge oss förtroende, säger Richard Brisius, vd för OS-bolaget.

Rekommendationen från IOK-styrelsen är positiv, menar Richard Brisius, men det är först på tisdag den 9 oktober som IOK:s medlemmar beslutar slutgiltigt om vilka kandidater som ska bjudas in.

Flottsbrobacken och Tullinge

Blir det slutligen Stockholm som får OS kan det bli tävlingar i puckelpist i Flottsbrobacken. Hammarbybacken är också aktuell för tävlingar i utförsåkning.

Längdskidorna och skidskytte kan vid OS i Stockholm komma att läggas i Tullinge, närmare bestämt till en nybyggd arena i Hamra. Hamra pekas tillsammans med Rudan i Haninge ut som en möjlig plats för dessa sporter.

Hamra OS

En grustäkt på gränsen mellan Tullinge och Tumba kan bli skidcentrum om Stockholm får vinter-OS 2026. Foto: Stefan Källstigen.

– Vi är övertygade om att Sverige och Stockholm kommer att genomföra vinterspel i världsklass, säger Mats Årjes, ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté.

Ett OS i Stockholm skulle tillföra värden och inte kräva skattekronor, enligt Årjes.

ANNONS

Schiffrin

Alpina stjärnan Mikaela Shiffrin under en världscuptävling i Hammarbybacken 2017. Foto: Pekka Pääkkö

– Vi kommer inte att behöva göra investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har de tävlingsarenor och även vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som behövs, säger han.

Calgary och Milano/Cortina med i racet

Även Margareta Israelsson, ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté, gläds åt kvällens besked från IOK:s styrelse.

– Ett Paralympics i Sverige skulle vara fantastiskt för rekryteringen och återväxten inom parasport. Sverige har länge varit ett föregångsland internationellt när det gäller parasport och ett vinter-OS och Paralympics 2026 skulle betyda oerhört mycket för att göra samhället mer tillgängligt, säger hon.

De två andra orter som rekommenderas av IOK:s arbetsgrupp att bli kandidatstäder till OS och Paralympics 2026 är Calgary i Kanada och Milano/Cortina i Italien. Turkiska Erzurum gick däremot inte vidare från dialogfasen, och japanska Sapporo har dragit tillbaka sin ansökan.

Invigning på Friends Arena om Stockholm utses

I september nästa år tar IOK beslut om var vinter-OS 2026 ska arrangeras. Skulle Stockholm ta hem det, är Friends arena tänkt att användas för invignings- och avslutningsceremonierna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.