Flydde polisen i 200 km/h – får fängelse

Man åtalas för vansinnesfärd.
Man döms till 4 månaders fängelse efter biljakt i över 200 km/h.
En man i 30-årsåldern döms till fyra månaders fängelse efter en vansinnesfärd i en sportbil som startade vid Brommaplan och slutade på Järvafältet.

Det var den 15 augusti 2015 som händelsen inträffade.

En man i 30-årsåldern, bosatt i Tensta, blev stannad av polis vid Brommaplan eftersom bilen han framförde, en vit Mercedes AMG, bar falska registreringsskyltar. Men i stället för att stanna valde föraren att trycka gasen i botten – minst sagt.

I utredningen beskrivs den efterföljande jakten av en av poliserna som ”det värsta han varit med om under sina sju år som polis”.

Föraren ska under färden bland annat ha kört i över 100 km/h på Spångavägen, där högsta tillåtna hastighet är 50 km/h. När jakten sedan fortsatte ut på E18 har poliserna berättat i förhör att de framförde polisbilen i nästan 200 km/h, men att Mercedesen även då ”bara försvann framför dem”.

Färden slutade vid Järva Discgolf, där föraren stannade och försökte fly, men greps av polisen. På vägen dit ska han bland annat ha kört mot rött, över torg där endast busstrafik är tillåten samt varit nära att krocka med både bilar och gångtrafikanter.

Mannen dömdes förra året i tingsrätten till fyra månaders fängelse för bland annat grov vårdslöshet i trafik. Domen överklagades till hovrätten, som nu har valt att gå på tingsrättens linje.

Mannen själv har hela tiden nekat till brott, och hävdat att någon annan körde bilen men flydde från platsen.