Min lokala hjälte

Flydde från hund – rådjur ihjälkört

Den lösa hunden jagade upp rådjuret framför bilarna på Djurgården. Där blev rådjuret påkört, och viltvårdare tvingades senare avliva det.

En hundägare var förra söndagen ute med sina två hundar en bit ut på Djurgården. Enligt polisen var en av hundarna okopplad under promenaden.

Någonstans i närheten av Manillavägen fick en av hundarna syn på ett rådjur och jaktinstinkterna satte i gång.

Rådjuret jagades enligt polisen upp på Manillavägen där en bilist inte hann väja.

– På vintern har rådjuren svårt att fly från hundar eftersom deras klövar sjunker ned i snön, säger Tommy Tuvunger, ansvarig för viltvård och skadedjur vid trafikkontoret.

Enligt polisen ska hunden sedan ha bitit det påkörda, men levande, rådjuret och när viltvårdare kom dit avlivades rådjuret på grund av sina skador från krocken.

Hundägaren blev anmäld eftersom hunden inte var kopplad i ett område med vilda djur.

– Det är mer regel än undantag att folk släpper sina hundar lösa på Djurgården, säger Tommy Tuvunger.

På Djurgården finns rådjur, grävlingar, bävrar, harar, kaniner och rävar i området. Hur vanligt det är att rådjur jagas upp på bilvägar går inte att svara på, men det händer att vilda djur blir påkörda även i stan.

– Ser man över de senaste tio åren är Lindar­ängsvägen överrepresenterat för påkörda djur. Men det kan helt enkelt handla om att det är hög hastighet på bilarna där, säger Tommy Tuvunger.