Flydde på sin cykel från misstänkt varg

Åkersbergabon Ulf Farneman stötte på en misstänkt varg vid Domarudden och fick fly på cykel.

– Den blev inte alls rädd utan var aggressiv och jagade mig, säger han.

– Den kommer att bita mig, jag var helt övertygad om det, berättar Ulf Farneman.

I slutet av februari var han på väg till sitt hem vid naturreservatet Domarudden utanför Åkersberga. Klockan var strax innan nio på kvällen när han fick syn på något han först trodde var en hund som sprang ut ur skogen vid elljusspåret. Men när den var bara 25–30 meter bort såg han att den snarare såg ut som en varg.

– Jag har levt med hundar i hela mitt liv och den här var grå och såg stor och stark ut. Jag konstaterade att ”det här är en varg”.

Ulf började ropa och vissla för att jaga bort den misstänkta vargen, men det fick inte den effekt han tänkt sig. I stället blev den aggressiv och satte av mot honom.

– Den accelererade mot mig. Jag blev jävligt rädd, det var ingen rolig upplevelse.

Ulf flydde på cykeln så fort han kunde, men efter cirka 70 meter vände han på huvudet för att se om djuret knappade in. Då hade den stannat 30–40 meter bort.

– Det var en riktig adrenalinhöjare. Vad hade jag att försvara mig med om den gått till angrepp? Bara en pannlampa. Jag tänkte att jag skulle försöka få cykeln emellan oss.

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare, som var på platsen efteråt för att söka spår på skaren, gjorde där­emot en annan bedömning av vad som hänt .

– Han bedömde det som hund. Han såg inga spår som han kunde tyda som varg. Hans bedömning var att det med stor sannolikhet var hund. Men visst – vi var inte där när det hände, säger Eva Hedberg, rovdjurshandläggare.

Är det osannolikt att en varg skulle kunna dyka upp där?

– Nej det är inte osannolikt. Men beteendet låter osannolikt.

– Jag känner mig skrajare nu, men inte extremt rädd. Om det finns tre vargar och de rör sig över stora ytor så är risken att möta dom igen liten, säger Ulf Farneman.

Fakta

Två vargar bildade familj i Rialaområdet

Sedan november 2009 finns ett vargrevir i området mellan Norrtälje och Åkersberga. Från början var det två vargar, en hona och en hane.

Våren 2010 fick de fyra valpar. 2011 fick de ett okänt antal. Valparna har vandrat till Halland, Jämtland och en hittades överkörd 2010 nära Örebro.

Den gamla tiken har inte setts det senaste året. ­Hanen bor nu med ny partner i Forshaga i Värmland.

För några veckor sedan lyckades länsstyrelsen identifiera en tik från Rialareviret. Den kunde spåras, via ett spillningsprov, till Nora-reviret utanför Örebro.

Källa: Länsstyrelsen