Tjuvar flydde via stuprör i Vasastan

Tjuvarna flydde via stuprören på en fastighet i Vasastan.
Tjuvarna flydde via stuprören på en fastighet i Vasastan.
Tidigare i eftermiddags ertappades tre tjuvar i Vasastan. Anmälaren vaktade porten och tjuvarna tog sig då upp i fastigheten. Då tog två av tjuvarna det drastiska beslutet att fly – via stuprören från femte våningen.

Klockan 16.42 på torsdagen fick polisen in ett larm om att det pågick ett inbrott i en lägenhet i Vasastan. Anmälaren hade ertappat tre personer som gjort inbrott och när de blev upptäckta flydde de upp i fastigheten.

– Anmälaren valde då att vakta porten eftersom han tänkte att de inte kan komma någonstans om de fortsätter uppåt, säger Eva Nilsson på polisens ledningscentral.

Polispatrullen började söka igenom trapphuset och när de nådde den femte våningen såg de att tjuvarna brutit sig in i en lägenhet.

– Patrullen går in och upptäcker då en av tjuvarna på balkongen. De två andra tog sig upp på taket och valde sen att ta sig ner via stupröret.

Följde poliserna efter?

– Nej, poliserna klättrade inte ner för stupröret, det får vi inte betalt för, säger Eva Nilsson.

De två personerna ska ha klarat sig helskinnande och sprang därifrån. På balkongen hittade man brytverktyg och gods som de troligen fått med sig från inbrottet. Under torsdagskvällen hade man inte gripit någon ytterligare.

Var det klokt av anmälaren att hindra tre inbrottstjuvar på det sättet?

– Den bedömningen får man göra själv.

Inbrottet skedde mitt på blanka dagen, är det vanligt?

– Det är det faktiskt. Då är människor inte hemma och oavsett om du bor i villa eller lägenhet så är det mitt på dagen de flesta inbrotten sker.