Flydde till balkong efter anlagd brand

Någon hällde brännbar vätska genom brevinkastet till en lägenhet i Fittja och tände på. Där inne fanns en kvinna och hennes dotter. De flydde ut på balkongen. En man greps.

Klockan 20.40 i fredags kväll fick räddningstjänsten larm om rök i ett trapphus på Krögarvägen i Fittja.

– Vi skickar in rökdykare. Samtidigt kommer det folk och skriker om att det är någon som behöver hjälp på andra sidan huset, berättar Nils Norén, styrkeledare på Södertörns brandförsvar.

På en balkong på åttonde våningen stod en kvinna. Hon och hennes dotter hade flytt ut dit undan lågorna i sin lägenhet.

– Rökdykarna fortsatte invändigt medan vi flyttade dit stegbilen. Det var ganska dåligt snöröjt, men vi fick upp stegen och kunde lyfta över dem i korgen, sa han.

Samtidigt nådde rökdykarna den åttonde våningen:

– Det brinner ut genom dörren och det är helt rökfyllt i trappuppgången. De får upp dörren. Det brinner i hallen precis innanför. De släcker av och letar genom lägenheten.

Kvinnan och flickan kördes till sjukhus svårt chockade men uppges i övrigt vara oskadda.

Enligt polisen var branden anlagd.

– Gärningsmannen har hällt in brännbar vätska genom brevinkastet och sen tänt på, säger Johan Siverland, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

Polisens tekniker hittade vissa spår efter gärningsmannen, vilket är ovanligt vid anlagda bränder. Senare på kvällen greps en man i 60-årsåldern på en annan adress. Efter förhör anhölls han misstänkt för grov mordbrand. Mannen förnekar brott.

– Han är knuten till platsen men jag kan inte berätta hur, säger Johan Siverland.

Han kan heller inte svara på om mannen och kvinnan känner varandra eller om det funnits en hotbild mot kvinnan. Den misstänkte är inte tidigare känd av polisen. Kvinnan och dottern togs omhand av socialjouren eftersom de inte kunde återvända till sin lägenhet.

Var det någon risk för grannarna?

– Nej, det var det inte, eftersom de höll sig inne i sina lägenheter. Några hade tittat ut och fått rök in i lägenheten, men det var ingen som sprang ut i trappuppgången, Nils Norén och förklarar att lägenheterna är byggda för att kunna stå emot brand och rök i en timme.

När elden var släckt satte räddningstjänsten in fläktar för att ventilera ut brandröken ur trapphuset.