ANNONS

Åtta från Flyers till landslaget – ska försvara EM-guldet

För att vinna EM måste de vinna varje match – och det vill de gärna. Inte bara för att vinna, utan för att få en biljett till VM nästa år.
För att vinna EM måste de vinna varje match – och det vill de gärna. Inte bara för att vinna, utan för att få en biljett till VM nästa år.
Efter att ha samlat Sveriges bästa spelare under hela våren har landslaget bara två dagar på sig att träna. Sen blir det junior-EM i amerikansk fotboll i Italien. Tiden använder de för att stärka lagandan – bland annat med hjälp av viskleken.
ANNONS

Nästa vecka är det junior-EM i amerikansk fotboll. För att bilda ett svenskt landslag har landet kammats igenom under hela våren – och nu har de 39 bästa spelarna valts ut.

Åtta av dem tränar i klubben Täby Flyers, och kommer från Täby, Danderyd, Vaxholm, Österåker och Vallentuna.

Hinner spela ihop sig under två dagar

Tillsammans med övriga 31 spelare åker de ner och representerar Sverige i Bologna, Italien och tävlar om EM-medaljer med start den 29 juli.

– Vi samlas nu på torsdag, och har fredag och lördag på oss. Sen åker vi ner på söndag och spelar match på måndag. Så det är inte jättemycket tid, men ändå tillräckligt för att få ihop det, säger Sebastian Brinkenfeldt.

Han är huvudansvarig, head coach och förbundskapten. Både han och Alexander Sjöö, den defensiva coachen kommer från Danderyd.

”Alla matcher kommer vara tuffa”

Det är en turnering utan gruppspel. För att vinna måste man vinna alla matcher.

Och vinna, det vill de – både för att försvara guldet från 2017, och för att få tävla i VM nästa år.

– Jag skulle nog säga att känslan är förhållandevis god, vi känner att vi har ett slagkraftigt lag, med vältränade duktiga spelare och coacher, säger Sebastian Brinkenfeldt.

ANNONS

Sebastian Brinkenfeldt tog över laget i år, och börjat om med en helt ny coachstab. Foto: Selma Bennaceur

Men att Sverige tippats som favoriter ställer han sig ödmjuk till.

– Det finns artiklar som säger det, men jag skulle nog säga att både Frankrike och Österrike är mer favoriter än vi. Men alla matcher kommer vara tuffa, säger han.

Tränar kommunikation med viskleken

De har bara två dagar på sig att träna tillsammans, och har enkelheten som en genomgående tes.

– Vi kommer lägga mycket tid och kraft på lagbygge och lagkänsla, vilket är ett svenskt signum. Att skapa en samhörighet och få laget att känna sig som starkast tillsammans.

Elias Bennaceur, och Knut Wachtmeister.

Ett sätt är att göra övningar för att stärka sitt samarbete och sin kommunikation – och där är viskleken ett konkret exempel.

– Den visar många gånger hur ett meddelande förvrängs. Och behovet av att meddela alla, flera gånger, och på samma sätt som personen sa det på. Annars är det risk att det missuppfattas.

Lämnar brandtalen till spelarna

Några överdrivet invecklade ritualer precis innan matchen har de inte. Mest bara en plan kring uppvärmningen.

– Mycket handlar det om flexibilitet. Om någon vill gå ut fem minuter extra så ska man kunna göra det, säger Sebastian Brinkenfeldt.

Och det blir inga ”Remember The Titans”-tal.

Åtminstone inte från coacherna.

– Vi brukar låta våra kaptener och spelare sköta det själva, säger Sebastian Brinkenfeldt med ett skratt.