Flygfän invaderar huset: ”Väldigt äckligt”

Fatima Guseinova har haft problem med den snedstreckade ekstyltmalen den senaste tiden.
Fatima Guseinova har haft problem med den snedstreckade ekstyltmalen den senaste tiden.
Ett bostadshus för studenter i Åkeshov har den senaste tiden invaderats av insekter. Nu tvingas de boende hålla fönster stängda för att slippa få in flygfäna i sina lägenheter.
– Det är inte kul att ha hela taket och väggarna fulla av dem, säger Fatima Guseinova.

Den senaste tiden har insekter i mängder försökt ta sig in i ett bostadshus för studenter på Beckombergavägen i Åkeshov.

Glömmer man att stänga fönstret när man går hemifrån så får man räkna med hundratals insekter på väggarna när man kommer tillbaka.

”Då vet man att det är svärm på gång”

– Det började för några veckor sedan. De var i jättestora mängder i tre-fyra dagar, sen försvann de och var borta innan de kom tillbaka. Man ser först några stycken och då vet man att det är en svärm på gång, säger Fatima Guseinova som bor i huset.

Insekterna har ställt till det för henne och hennes sambo.

– Det är inte kul att ha hela taket och väggarna fulla av dem. Jag har fått rengöra taklamporna flera gånger de senaste dagarna, säger hon.

Hon vände sig själv till gruppen Insekter i Sverige (Sveriges entomologiska förening) på Facebook för att få svar, och där konstaterades snart att det är den snedstreckade ekstyltmalen det rör sig om. En ofarlig sexbent fjärilsmal som gärna lever innanför ekens bark.

Vill övervintra varmt

– De försöker ta sig in nu på hösten för att övervintra på varma platser, säger Sven Jeppsson som är gruppchef på Anticimex i Stockholm.

– De är ofarliga men man kan skydda sig med insektsnät. Och de kommer inte bli fler nästa år för att de är många nu.

Snedstreckad ekstyltmal övervintrar som fullvuxen individ innan den ger sig ut i naturen igen när våren kommer.

– Då hittar de sina partners och sen dör de.