ANNONS

Flygresor för en halv miljon

Sverigeförhandlingen besöker Nacka och platsen där Östlig förbindelse, motorvägstunneln, kan komma att byggas.
Sverigeförhandlingen besöker Nacka och platsen där Östlig förbindelse, motorvägstunneln, kan komma att byggas.
HG Wessberg.
HG Wessberg.
Utredningsnamn: Sverigeförhandlingen.

Mål: Att förhandla om ett hållbart resande.

Resebudget: Nära fyra miljoner kronor.

Transportsätt: Drygt var tionde resa sker med flyg.
ANNONS

Sverigeförhandlingen har som uppdrag att ta fram förslag om hållbart resande och framtida satsningar på nya vägar och järnvägar. Samtidigt är en av huvudpersonerna i utredningen stationerad i Luxemburg i sitt andra arbete, vilket medfört ett större antal flygresor.

Högt på Sverigeförhandlingens dagordning står bland annat en motorvägstunnel mellan Nacka och Stockholm, den så kallade Östlig förbindelse.

I sitt arbete har utredarna i Sverigeförhandlingen, två förhandlingspersoner och sju utredningssekreterare, hittills gjort totalt minst 170 in- och utrikes flygresor visar Lokaltidningen Mitt i Nackas granskning.

Flygresor som kostat skattebetalarna sammanlagt 526 269 kronor. En av förhandlingspersonerna, HG Wessberg, sticker ut med sitt flygresande. Enligt de fakturor som Mitt i summerat har HG Wessberg gjort minst 35 av ovan nämnda flygresor, med destinationerna Bryssel och Luxemburg, flygresor som kostat skattebetalarna 189 000 kronor.

– Väljer man en person som jobbar i Luxemburg dit det inte finns några tågförbindelser blir det den här konsekvensen. Man har gjort den bedömningen att det är värt kostnaden. Men det är lite komiskt att det är ont om järnväg både till Bryssel och Luxemburg. Visst sticker det i ögonen, säger statsvetaren Marja Lemne vid Stockholms universitet.

Enligt Birgitta Wikmark Carlsson, näringsråd vid näringsdepartementet, har HG Wessberg ett avtal som ger rätt till flygresorna.

– Vi kollade upp det, att få betalda flygresor är inte självklart. Vi hade en lång diskussion med Skatteverket om vi gjorde rätt. Normalt betalar man resor till bostaden själv. Det här är annorlunda uppdrag, där man möts på olika ställen. Därmed finns det grund för att betala för resorna, säger Birgitta Wikmark Carlsson.

– Han är en så kunnig, känd och erfaren förhandlare. Jag uppfattar att man var väldigt glad och stolt att få honom även om resorna kostade lite mer.

Statsvetaren Marja Lemne tycker att det väcker frågor:

ANNONS

– Det kanske hade varit intressant att välja någon inom tågreseavstånd.

HG Wessberg själv kommenterar sina flygresor i ett mejl genom Sverigeförhandlingens sekreterare:

”HG Wessberg är ledamot av Europeiska revisionsrätten och stationerad i Luxemburg. Det innebär att han inte får någon ersättning för uppdraget åt Sverigeförhandlingen. Det innebär också att han ersätts för resekostnader i samband med möten i Sverigeförhandlingen.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.