Flygvärdinnan från Solna botar flygrädsla

Lena  Bremmer
Lena Bremmer
Likt Stig-Helmer i Sällskapsresan känner många en rädsla inför att flyga.

Solnabon Lena Bremmer hjälper dig att komma över ångesten.

På varje resa Lena Bremmer gjorde under som flygvärdinna och purser mötte hon flygrädda resenärer.

Med en psykologiutbildning i bagaget ledde erfarenheterna till grundandet av verksamheten Fly with joy, där Lena hjälper människor att våga flyga.

– Rent generellt på vilket flygplan som helst är det tio procent av passagerarna som är väldigt, väldigt rädda och känner ordentligt obehag, säger hon.

Totalt 25 procent tycker att det är ganska obehagligt att flyga. Tidigare erfarenheter och känslan av att vara instängd är exempel på vad som kan trigga igång flygrädsla. För en del blir rädslan så stark att de får dödsångest.

– Något man bör veta är att rädsla och ångest går i en kurva. Man känner först att nej nu blir jag bara räddare och räddare men om man bara står ut och tänker på att andas så går kurvan ner, säger Lena.

När hon träffar en klient börjar hon med att kartlägga hur mycket personen har flugit, hur resorna har varit och vilka moment av flygningen som hen upplever som jobbigast. En individuell plan läggs upp och träning för att övervinna rädslorna påbörjas.

De flesta som går till Lena har en resa inbokad och när den närmar sig gör de ett besök på Arlanda. Där går de igenom alla moment som sker vid en flygning för att närma sig miljön utan ångest och stress.

Under Lenas nästan 35 år som flygvärdinna var hon endast med om en dramatisk händelse. Året var 1990 och flyget hon jobbade på drabbades av bombhot i luften mellan Bryssel och Stockholm.

– Det ska jag erkänna att ombord på ett plan som blir bombhotat blir man riktigt, riktigt rädd, säger Lena.

I världen gjordes ifjol 3,3 miljarder flygningar och det skedde tolv flygolyckor med dödlig utgång.

– Men statistik hjälper inte alltid för då känner den som är riktigt, riktigt rädd att jag kommer att vara en av dem tolv. Men det går att bota flygrädslan och till och med njuta av flygningen, säger Lena.

Fakta

Lugn musik kan hjälpa den flygrädde

Välj plats när du checkar in om det finns någon plats som du tycker är extra obehaglig att sitta på.

Meddela kabinpersonalen att du är flygrädd.

Lyssna på lugnande musik under flygningen.

Ät och sov ordentligt inför resan. Det mentala systemet står bättre emot påfrestningar om det är utvilat.

Res med någon som kan avleda dina tankar från rädslan genom att prata om positiva saker.

Källa: Lena Bremmer