Flyktbil på väg in på skolgård

Polisen lyckades preja tjuvarnas bil innan de hann köra in på Utsäljeskolans skolgård, där det var fullt med barn som var ute på lunchrast.
Polisen lyckades preja tjuvarnas bil innan de hann köra in på Utsäljeskolans skolgård, där det var fullt med barn som var ute på lunchrast.
En bostad i Huddinge utsattes för inbrottsförsök. Bara några minuter senare kunde de misstänkta tjuvarna gripas – mitt bland barnen som hade lunchrast.

I en villa i Fullersta hörde en dotter i familjen hur någon vid lunchtid i tisdags försökte ta sig in i huset. Hon och hennes bror, som var ensamma hemma, låste in sig på toaletten och ringde 112.

– Gärningsmännen drog i väg i en bil, men polisen tog upp förföljandet, säger Anna Schelin vid närpolisen i Huddinge.

Att poliserna var så snabbt på plats berodde på att det under morgonen hade varit ett inbrott i en annan del av Huddinge. Där fanns det vittnen som hade sett en grå Audi. Samma bil sågs nu i området i Fullersta, och polisen tog upp jakten.

Vid Utsäljeskolan i Snättringe tog färden slut. De flyende tjuvarna var på väg att köra in på gångvägarna och in på skolgården, men polisen prejade bilen precis innan.

– De hade kunnat köra rakt igenom grindarna som var öppna. Där innanför var barn ute och lekte på sin lunchrast, säger Kicki Holmgren-Larsson, rektor på Utsäljeskolan.

Enligt Huddingepolisen sprang gärningsmännen över skolgården och knuffade undan barn under sin flykt. En av männen kunde under motstånd gripas på skolgården. De övriga två greps strax utanför skolan.

– Det är klart att barnen blev skrämda, säger Kicki Holmgren-Larsson.

Hon tycker att både polisen och skolans personal hanterade situationen bra. Skolan erbjöd efter händelsen kuratorstöd.

– Polisen gjorde ett jättebra jobb, framför allt för att de sedan kom tillbaka och pratade med barnen och svarade på deras frågor, säger Kicki Holmgren-Larsson.

Ann-Katrin Olsson, polis vid länsbostadsinbrottsgruppen i Stockholm, säger att det är ytterst sällan som inbrottstjuvar grips.

– Uppklarningsprocenten för bostadsinbrott är väldigt låg. Jag har jobbat med inbrott under många år, och att tjuvar grips på flyende fot sker inte ofta. Det gäller ju att någon ser dem, och sedan att det finns lediga poliser i närheten.

Hon menar att det även är ett svårbevisat brott. I ett pågående fall har personer gripits i en bostad norr om stan, där det finns gods som kan härledas till Huddinge. De gripna kan åtalas för häleri i stället för stöld.

– Utredningen är inte färdig, men det är problem om det inte finns teknisk bevisning eller vittnen. Men för de drabbade kan det vara viktigare att de får tillbaka sina saker, som foton på datorn eller sina smycken, än att vi kan binda tjuvarna till själva inbrottet, säger Ann-Katrin Olsson.

Fakta

Biljakten slutade vid Utsäljeskolan

Två barn larmade polisen om att någon försökte ta sig in i villan på Bälgvägen där de var ensamma hemma.

En polisbil i närheten tog upp jakten på tjuvarna som prejades vid Utsäljeskolan.