ANNONS

Flyktingar flyttar till Blackeberg

Antalet ensamkommande flyktingbarn som söker asyl i Sverige har ökat. I höst öppnar ett boende för flyktingbarn i Blackeberg.
ANNONS

Socialförvaltningen öppnar boendet på det tidigare äldreboendet på Björnsonsgatan i Blackeberg. Etappvis under hösten ska 72 ensamkommande flyktingbarn och ungdomar flytta in där. De första 20 personerna flyttar in i september.

På ett informationsmöte i stadsdelen i våras framkom att vissa känner oro inför detta. En oro som stadsdelsdirektören Leif Sjöholm har respekt för.

– Det finns ett stort tryck på den här typen av boenden. Det här blir det första som öppnar i Bromma, säger han.

Antalet ensamkommande barn som söker asyl i Sverige har ökat markant under de senaste månaderna. Under en period i somras kom det över 600 barn per vecka till Sverige.

Liknande boenden för flyktingbarn i Stockholm brukar fungera bra, enligt enhetschefen Soheila Heidari. Personerna är mellan 14 och 21 år och enheten är bemannad dygnet runt.

– De går i skolan eller har praktikplatser eller arbete. Det är ett trauma att fly sitt hemland och vara från sina föräldrar. Men generellt sett är personerna väldigt motiverade och vill klara sin skolgång, säger hon.

Staten står för kostnaderna för boendet. Samtidigt öppnar Stiftelsen Stockholm Hotellhem ett boende i samma hus med 24 lägenheter för familjer som har svårt att komma in på den vanliga bostadsmarknaden.

I morgon onsdag ordnas ett möte i Blackeberg då föreningar och organisationer är inbjudna för att diskutera hur de kan hjälpa till att integrera flyktingarna i samhället.

Det finns ett stort tryck på den här typen av boenden.

ANNONS

Förening vill lyfta kulturlivet

Alvik Bygg ut Alvikstorpet till ett lokalt kulturhus som blir ett mål för Brommabornas söndagspromenader. Den idén lanserar föreningen Alvikstorpets vänner.

I dag finns en keramikverkstad och galleriet ”Galleraget” i Alvikstorpet. Galleriet visar verk av både amatörer och yrkeskonstnärer.

Föreningen vill att galleriets yta fördubblas och att kulturnämnden utlyser en arkitekttävling om en utbyggnad av torpet. Nästa steg blir att stadsdelsnämnden utreder förslaget.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.