50 flyktingar i Nacka garanterat utan bostad

50 flyktingar som kommunplacerats i Nacka vet kommunen redan i dag kommer inte att kunna erbjudas bostad före årsskiftet, som lagen kräver.
Det säger kommunalrådet Jan-Eric Jansson (KD).
– 50 personer hänger helt i luften. I dag har vi inget alternativ, säger Jan-Eric Jansson.

I fredags skrev allianspartierna i Nacka ett brev till regeringen där de lokala allianspartierna dels vädjar om tillfälligt stopp på flyktingmottagandet till Nacka, dels vill få till stånd ett möte med regeringen för att diskutera flyktingsituationen i Nacka.

Enligt bosättningslagen, som trädde i kraft i mars i år, är kommunerna skyldiga att ta emot ett visst antal flyktingar per kommun.

50 blir utan bostad

När Lokaltidningen Mitt i Nacka i tisdags pratade med allianspolitikern och kommunalrådet i Nacka, Jan-Eric Jansson (KD), som är närmast ansvarig politiker för flyktingmottagandet i Nacka, sa han att han redan i dag, trots att en månad återstår till årsskiftet, kan säga att Nacka inte kommer att klara att erbjuda bostad åt 50 flyktingar:

– Vi har klarat bostadsfrågan fram till 1 december. Nu gör vi inte det längre, nu har vi ingen framförhållning, säger Jan-Eric Jansson.

Har inget svar

Vad som händer i det här läget kan Jan-Eric Jansson inte svara på i dag:

– Då får vi se vad som händer. Vi vill inte lägga folk på madrasser i på golvet i gymnastiksal. I dag vet jag inte, vi har inget alternativ, säger Jan-Eric Jansson, och tillägger:

– 50 personer hänger helt i luften.

 

Läs mer: Här ber Nacka regeringen om hjälp med att lösa flyktingfrågan.

Läs mer om Nacka: Nya simhallen i Saltis allt dyrare – S vill bygga nytt i Fiskis istället.

Läs mer om Nacka: Läs om patenttvisten som kan beröra dig.