ANNONS

Kalla flyktingar grottmänniskor – inte rasism

ordf medborgerlig samling
Bo Hansson menar att Furugård inte är lämplig i partiets styrelse men i kommunfullmäktige.
Nedlåtande och jäkligt olämpligt – men inte rasisitiskt. Så bedömmer Medborgerlig samlings styrelse i Sollentuna Ann Furugårds kommentarer som liknar flyktingar vid grottmänniskor.
ANNONS

Varför har Ann Furugård gått ur styrelsen men står kvar på partiets valsedel?

– Det är en förtroende fråga. Hon och styrelsen inser att göra känslobaserade uttryck inte rimmar med att sitta i en beslutsfattande position. Man måste kunna lita på att politiker som sitter i beslutsfattande positioner är pålitliga människor, säger Bo Hansson, ordförande i Medborgerlig samling Sollentuna.

Påverkar det inte hennes förtroende för att sitta i kommunfullmäktige?

– Inte på samma sätt. Om hon kommer in i kommunfullmäktige är hon en av flera representanter för Medborgerlig samling. Då kan hon inte göra utlägg och komma med kommentarer som inte stämmer överens med partiets linje. Men om våra väljare inte gillar Ann kan de kryssa en annan kandidat som får chans att gå om henne på listan.

Styrelsen menar att hennes kommentarer som liknar flyktingar vid grottmänniskor handlar om statlig migrationspolitik och därför inte är en motsättning mot att Ann Furugård ska kunna verka lokalpolitistikt.

Vad säger ni till de människor som flytt till Sverige och idag bor i Sollentuna?

– Ursäkta, vi ber om förlåtelse. Det finns ingen anledning att uttrycka sig nedlåtande om människor som kommer hit. Det Ann vill göra, men gör felaktigt, är att kritisera migrationspolitiken inte migranterna.

ANNONS

Anser styrelsen att kommentarerna som Ann Furugård har skrivit reflekterar hennes syn på människor som har flytt till Sverige och hennes värderingar vad gäller människors värde?

– Vi har pratat en hel del med henne och hon har inte haft för avsikt att vara nedlåtande eller förtala flyktingar i sig. Flyktingar har blivit syndabocken i svensk migrationspolitik. Vi har aldrig sett henne vara rasistisk mot människor i kommunen. Hade det varit anklagelser om att en politiker varit rasistisk eller nazistisk hade det haft en annan dignitet.

Tycker ni att det är rasistiskt att likna flyktingar vid grottmänniskor?

– Rasistiskt är ett knepigt begrepp, var går gränsen? En del tycker säkert att det här var rasistiskt. Det var nedlåtande och jäkligt olämpligt men styrelsen anser inte att det var rasistiskt, säger Bo Hansson.