Så ska flyktingar komma in i samhället

Lucia Ramirez & Britt-Inger Ahlberg, Sollentuna Bibliotek
Lucia Ramirez Tuesta och Britt-Inger Ahlberg i biblioteket där ett nytt språkcafé, läxhjälp och RådRum startar för nyanlända.
Läxhjälp, språkfika, rådgivning och medieworkshops.
Det är några nya projekt som ska integrera nyanlända i Sollentuna

Det är ljust och rymligt intill Sollentuna bibliotekets foajé. Det svenska rummet är inrett med lättlästa böcker, information och en dator där besökare kan bläddra bland flera utländska tidningar.

Sedan länge har kommunen drivit språkcafér här på onsdagar och inhyser Röda korset, som har sina på tisdagar och torsdagar. Nu startar fler projekt i ett samarbete mellan MeetSollentuna och organisationen Individuell Människohjälp (IM).

 Lika mycket som de kan lära av oss kan vi lära av dem

Kommunen fick i somras 100 000 kronor av länsstyrelsen som bidragit till att ett nytt språkfika och läxhjälp startade i måndags. Arrangörerna Britt-Inger Ahlberg och Lucia Ramirez Tuesta hoppas att både etablerade svenskar, de som bott här ett tag och nyanlända ska träffas under trevliga former.
– En viktig del är nog att man är social och har en nyfikenhet. Lika mycket som de kan lära av oss kan vi lära av dem, säger Lucia och förtydligar att det handlar om en ömsesidig integration.

I lokalen startar under tisdagen även ett nytt projekt som kallas RådRum, Här finns rådgivning för nyanlända om allt från jobb, bostad till studier. Extra önskvärda är volontärer som redan gått igenom det svenska systemet med allt vad det innebär.

De vill träffa svenskar och det är inte så lätt, de tycker att de träffar för få

Britt-Inger Ahlberg såg förra året hur Turebergskyrkan fylldes till bredden i december av frivilliga Sollentunabor men märker att engagemanget har avtagit.
– Den största frågan jag får när jag jobbar med nyanlända är att de vill träffa svenskar och det är inte så lätt, de tycker att de träffar för få och pratar för lite svenska, säger hon.

Därför ligger det nya språkfikat och läxhjälpen under dagtid så att SFI-elever som studerar i närheten kan titta förbi och få chansen att prata svenska.

Läs mer: Mer kultur för nyanlända

Och fler saker är på gång. I vår inleds ett samarbete med Rudbeckgymnasiet, som har 200 elever i språkintroduktionsklasser, där medieworkshops kommer att hållas som går ut på att nyanlända unga lär sig skriva manus, fota och göra filmer.
Tanken är att alternativa röster ska höras som annars inte hörs i vanlig media. Det kommer också att startas upp nybörjargrupper i samarbete med idrottsföreningar i kommunen.