Flyktingar på väg får vila för natten

Frivilliga Botkyrkabor ger flyktingar på väg en säng för natten.

– Folk kommer på kvällen. Dagen ­efter åker folk vidare, ­säger volontären ­Nabila Abdul Fattah.

Sedan drygt två veckor har frivilliga Botkyrkabor hjälpt människor på flykt, den yngsta 22 dagar gammal, med en sängplats för natten.

– Vi lagar mat, städar och hjälper bland annat folk att beställa biljetter så att de kan ta sig vidare. Många ska till Finland, säger Nabila Abdul Fattah.

Var boendena där folk övernattar finns vill volontärena hålla hemligt. I stället kallas lokalerna Botkyrka 1 och Botkyrka 2. Härigenom kan de också få juristråd och vård. Sedan i fredags är bara ett ställe öppet – Botkyrka 2 som har 30 sängplatser och ligger i norra Botkyrka.

Nabila berättar att det mesta i lokalerna är gåvor – det gäller exempelvis sängarna, hyllorna och maten de lagar.

– Folk är givmilda. Ber vi om ett paket blöjor får vi 15 kartonger, nästan så att vi inte törs fråga, säger hon och skrattar.

Nabila är med och samordnar styrkan med volontärer. På öppna Facebooksidan ”Flyktingvolontärer Botkyrka” som nås med en enkel sökning på nätet, kan folk gå in och anmäla intresse. Här finns också nummer till samordnarna som portionerar ut volontärerna i pass om några timmar.

– Det vi behöver nu är folk som kan ställa upp. Att ta ett ströpass hjälper väldigt.

Nabila själv har flera olika tjänster till vardags.

Är ni trötta?

– Ja, vi är trötta, säger hon och skrattar.

Frivilliga jobbar med skänkta varor på transitboendet. Foto: Privat

Att ta ett ströpass hjälper väldigt.

800 larm i Botkyrkas hemtjänst ska bytas ut

BOTKYRKA Fram till december byter hemtjänsten i Botkyrka ut 800 trygghetslarm i Botkyrka.

Orsaken är bland annat att det analoga telenätet kommer att avvecklas i framtiden, men även att de nya trygghetslarmen ska fungera säkrare med den nya tekniken. De nya trygghetslarmen kommer att skicka signaler till larmcentralen via mobilnätet i stället för via telefonjacket.

Alla som berörs kommer att bli kontaktade i god tid före bytet.

Elever får besöka i Bryssel varje år

HALLUNDA Förra veckan åkte en klass från Sankt Botvids gymnasium i Hallunda till Bryssel för att lära sig om EU-politik.

Tullingebon och EU-parlamentarikern Fredric Federley (C) har en pott med EU-pengar för att ta emot besök, och de pengarna blev startskottet till en tradition där Hallundas samhällstreor får besöka EU-politikens centrum och sedan informera skolans tvåor som läser EU-kunskap.