ANNONS

Flyktingar ska bo vid Rotsunda torg

I år ska Sollentuna ta emot 84 ­flyktingar.

För att de ska ha någonstans att bo ska tillfälliga paviljonger byggas vid Rotsunda torg.

Inflytt planeras ske i slutet av augusti.
ANNONS

I dag står en paviljong vid Häggviks station. Men den är sliten och kommunens tjänstemän menar att den är uttjänad som bostadshus.

– Den förefaller vara tämligen nedsliten. Planlösningen uppfyller inte heller kraven på tillgänglighet och användbarhet, säger Anders Lidgren på miljö- och byggnadskontoret som handlagt ärendet.

Trots det beslutade politikerna nyligen att flytta byggnaden för att använda den som flyktingboende.

Tillsammans med en nybyggd paviljong och en byggnad för tvättstuga och soprum ska den placeras på grusplanen strax väster om Rotsunda torg.

Totalt blir det 43 små ­lägenheter.

– Det finns en god förklaring till varför vi gått emot tjänstemännens förslag. Det råder en akut flyktingsituation och för att Sollentuna ska kunna göra sin del ganska snart beviljade vi ett tidsbegränsat bygglov på fem år, säger Oscar Nyströmer (M) , ordförande i ­miljö- och byggnads­nämnden.

Det är Sollentunahem som ansvarar för att ordna flyktingbostäder. Tanken är att när det tillfälliga bygglovet går ut om fem år ska liknande situationer lösas inom det ordinarie bostadsbeståndet.

Men just nu behövdes en snabbare lösning och därför ansökte bolaget om att tillfälligt få placera paviljongerna intill Rotsunda torg.

– Vi siktar på att kunna ha inflytt i slutet av augusti eller i början av september, säger Sollentunahems vd Lars Callemo.

ANNONS