Flyktingbarn får hem i Rågsved

Rågsved får hem för ensamkommande flyktingbarn efter sommaren.

Det gamla servicehuset som ligger i korsningen mellan Rågsvedsslingan och Kumlagatan i Rågsved ska byggas om till en förläggning för ensamkommande flyktingbarn.

Tidigare var det en plats för gamla och missbrukare men efter att det visat sig att huset var drabbat av fukt och mögelskador evakuerades de som bodde här i slutet av 2012.

Efter det lade socialtjänsten fram ett förslag om att renovera och bygga om huset åt ensamkommande flyktingbarn.

Nu har Micasa som äger byggnaden fått klartecken att börja upphandlingen för att renovera.

Totalt kommer huset att ha plats för 44 flyktingbarn.

Enligt Stina Karlemyr, byggprojektschef vid Micasa, räknar man med inflyttning efter sommaren 2014.

Totalt har Stockholms stad just nu plats för 127 ensamkommande barn som söker asyl eller har fått uppehållstillstånd. Länet har 628 platser.

– Men i framtiden måste Stockholm, precis som alla andra kommuner, förbereda sig på att ta emot fler barn, säger Sophia Öhvall Lindberg vid Migrationsverket där man räknar med att över 4 100 ensamkommande flyktingbarn per år kommer att söka asyl i Sverige de kommande fem åren.

I framtiden måste Stockholm, precis som alla andra kommuner, förbereda sig på att ta emot fler barn.

Spetsutbildning i matte i Stureby

Stureby Samtidigt som Pisarapporten slår fast att svenska elever blir allt sämre på matte startar Sturebyskolan en spetsutbildning i just matematik. Det blir stadens tredje skola som hårdsatsar på matten. Sedan tidigare kan sifferglada elever läsa i Spånga grundskola och Engelbrektsskolan.

– Svensk skola har alltför länge haft svårt att utmana elever som har stor talang i till exempel matematik eller språk. Med spetsutbildningar kommer skolan bättre kunna sporra begåvade elever och ta till vara på deras intresse, säger Lotta Edholm (FP), skolborgarråd.