Flyktingbarnen får bada vid Älvsala igen

I sommar får flyktingungdomarna på Fagerdala återigen spela fotboll och bada på marken som tillhör Älvsala tomtägareförening.

Föreningen har dragit tillbaka stämningsansökan mot vårdhemmet.

För drygt en månad sedan bestämde den nyvalda styrelsen att dra tillbaka stämningsansökan på 127 000 kronor mot vårdhemmet, och på extrastämman den 25 juni ska ett förslag till avtal mellan vårdhemmet och Älvsala tomtägareförening presenteras.

– Vår utgångspunkt är att alla som bor i området ska få vara där på samma villkor. Så vår ambition är att lägga fram ett förslag till medlemmarna om hur vi går vidare i dialogen med vårdhemmet, och det känns som att vi kommer att komma fram till en bra lösning, säger Stina Moritz som sitter i den nyvalda styrelsen.

lokaltidningen Mitt i berättade tidigt i våras om fritidshusområdet Älvsala, där tomtägareföreningens styrelse stämt Fagerdala vårdhem efter att några av de asylsökande ungdomarna spelat fotboll och badat på föreningens mark i somras.

Beslutet om stämningen blev hårt kritiserat av både experter på allemansrätten, som menade att föreningen inte hade rätt att göra så, samt av föreningens egna medlemmar.

– Jag tycker att det är självklart att de ska få använda badet och fotbollsplanen, det är knappt någon människa som använder den och det är ju roligare om någon verkligen spelar fotboll där, sa Jenny Ryltenius, en av flyktingboendets närmaste grannar.

Hon startade också en Facebooksida vid namn ”je suis älvsala” som uppmanade till protester mot beslutet. Sidan fick snabbt många medlemmar och styrelsen tvingades till slut att avgå.

Stina Moritz minns att hon reagerade starkt på den tidigare styrelsens beslut.

– Vi fick ingen information alls. Själv fick jag läsa om det i lokaltidningen vilket ju kändes väldigt märkligt. Vi var flera som reagerade på hur den dåvarande styrelsen skötte det hela. Vi blev sedan valda som ny styrelse, säger hon.

På årsstämman i april beslutade medlemmarna att dra tillbaka stämningen.

Jonatan Asghodom, behandlingsassistent på vårdhemmet är glad över att konflikten nått en lösning.

– Nu kan grabbarna få spela fotboll och bada och det är verkligen jätteroligt för dem, säger han.

Han ser till tillbaka på en lång tid av kämpande och är tacksam för allas hjälp, som nu har gett resultat.

– Vi är så glada för all uppslutning som vi har fått från grannarna. Det betyder mycket, säger Jonatan Asghodom.