ANNONS

Flyktingboende kan hållas hemligt

Nästa boende för flyktingungdomar öppnar i den gamla vårdcentralen i höst. I huset ligger även det särskilda boendet Hässelgården.
Nästa boende för flyktingungdomar öppnar i den gamla vårdcentralen i höst. I huset ligger även det särskilda boendet Hässelgården.
Två boenden för flyktingbarn planeras nu i Hässelby-Vällingby, varav ett öppnar i höst i den gamla vårdcentralen i Hässelby gård.

Vilken den andra platsen som man nu tittar på är vill socialförvaltningen inte berätta. Detta efter tidigare hot mot staden och boenden då platserna offentliggjorts.
ANNONS

I början av året skrev Mitt i om de då nya planerna på att öppna ett boende för flyktingbarn i den gamla vårdcentralen i Hässelby gård. I samma byggnad ligger Hässelgårdens serviceboende. Lokalerna ska byggas om innan boendet öppnar.

– Jag tror att det blir klart någon gång i september eller oktober, säger Peter Svensson, ekonomichef för stadens socialförvaltning.

Det är den kommunala hyresvärden och husets ägare Micasa som bygger om, men själva boendet ska drivas av socialförvaltningen. Det ska finnas plats för ungefär 25 flyktingbarn på boendet.

Det här är inte det enda flyktingboendet för barn som planeras i Hässelby-Vällingby. Peter Svensson berättar att socialförvaltningen tittar på ytterligare en plats för att öppna ett sådant här boende för ungefär lika många barn. Men han är tystlåten om var.

– Vi har sagt att vi kanske ska hålla den exakta adressen hemlig av säkerhetsskäl, det har varit en del skadegörelse på vissa håll när vi berättat var vi ska öppna ett boende. Det finns en hotbild när det blir känt var verksamheten ska öppna. Det handlar mest om muntliga hot mot förvaltningen och klotter. Det är väldigt olyckligt och det känns så klart obehagligt, säger Peter Svensson.

Socialförvaltningen har den här veckan haft ett möte för att diskutera huruvida de ska sekretesstämpla platsen eller inte.

– Vi har inte tagit ett slutgiltigt beslut ännu, det finns inga handlingar upprättade så det brinner inte i knutarna. Det är bara på diskussionsstadiet fortfarande. Det finns ingenting att sekretesstämpla helt enkelt, säger Peter Svensson.

Socialförvaltningen kommer att ta upp frågan om sekretess när ärendet har kommit längre. Om man väljer att hemlighetshålla uppgiften blir det i så fall första gången staden hemligstämplar en plats där ett flyktingboende ska öppna.

Förvaltningen diskuterar också om de ska ta fram en policy för sekretesstämpling av liknande platser.

ANNONS

– Samtidigt måste ju alla sådana fall prövas i varje enskilt fall, även om man har en princip, säger Peter Svensson.

Det har varit en del brandattentat mot flyktingförläggningar runtom i Sverige under det senaste året, är det något ni väger in i bedömningen?

– Det har ju inte varit någon riktigt allvarlig incident här än, men det är ju det vi är rädda för ska hända här också, säger Peter Svensson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.