Flyktingboendet dränktes i vatten

Den 25 april skulle ett boende för ensamkommande flyktingbarn öppna i Vallentuna. Nu har flera allvarliga attentat mot byggnaden fördröjt inflyttningsdatumet för barnen.

Hantverkare höll på att göra i ordning de sista detaljerna för dem flyktingbarn som skulle flytta in i april. Men förra måndagen när de kom till villan där boendet ska ligga var ytterväggarna och dörren täckta av klotter. Dessutom hade någon kastat ägg på huset, som ligger i södra Vallentuna.

Attentaten mot det nio platser stora flyktingboendet tog inte slut där. I onsdags gjorde hantverkarna en ny upptäckt: hela neder­våningen var fylld av vatten.

Någon hade borrat ett hål i altandörren, tryckt in en slang genom hålet och låtit mängder med vatten forsa in i huset.

– Vi kunde bara suga upp 10–15 liter, resten hade sjunkit ner genom parketten, säger en av hantverkarna till Mitt i Vallentunasteget.

Attentatet är det första av sitt slag i Stockholm, enligt Christer Halldelius, vd för Vårljus AB som ska driva boendet.

– Den här typen av reaktioner har vi aldrig varit med om tidigare, och vi har 15 boenden på olika platser i Stockholm, säger Christer Halldelius.

Händelsen har väckt starka känslor hos ansvariga politiker.

– Man blir både arg och ledsen över att sådana här krafter finns, säger Gunnel Orselius Dahl (FP), ordförande i socialnämnden i Vallentuna kommun.

Vårljus ägs gemensamt av nästan alla Stockholmskommuner och driver boenden i hela länet. Vallentuna kommun är ansvarig för flera flyktingbarn som i dag bor på andra av Vårljus boenden.

Tanken var att de ungdomarna skulle flytta in så fort villan var färdigrenoverad den 25 april. Men nu tvingar vattenattacken Vårljus att skjuta på inflyttningsdatumet.

– Skadorna är så pass allvarliga att vi måste riva upp hela golvet och lägga nytt, säger Christian Halldelius.

Båda attentaten är anmälda till polisen. En patrull har varit på plats för att säkra eventuella spår och knacka dörr hos grannarna, men hittills har utredningen inte gett något resultat.

Christer Halldelius hoppas dock att polisen ska hitta den eller de som ligger bakom vandaliseringen.

– Det räcker med att en eller ett par personer har något emot boendet och gör så här för att diskussioner om rasism ska starta. Det är varken roligt för Vallentuna eller för bostadsområdet där verksamheten ska ligga, säger han.

Strax före den första skadegörelsen hade Vårljus skickat ut ett informationsblad till invånarna i området. I det stod flyktingboendets adress, som man tidigare inte har velat gå ut med.

Men det behöver inte betyda att de skyldiga finns bland grannarna, enligt Christer Halldelius.

– Vi vet inte ens om de bor i Vallentuna, de kan komma någon annanstans ifrån, säger han.

Hur ska man skydda flyktingbarnen från attacker i framtiden?

– Vi ska ha ett informationsmöte tillsammans med villaägarföreningen. Vi får hoppas att de som är oroliga nu slutar att vara det efter mötet, säger Christer Halldelius.

Hur mycket märker grannarna av ett flyktingboende av den här typen?

– Rimligtvis inte alls utöver att ett par ungdomar kommer att knalla till och från skolan på dagarna.

Gunnel Orselius Dahl vill poängtera för dem som har förstört villan att skattebetalarna är de som får betala för reparationerna, eftersom Vårljus är kommunägt.

Men enligt Christer Halldelius blir kostnaden inte stor för företaget.

– Vi betalar väl självrisken till försäkringsbolaget. Men det viktiga här är att det är en tråkig uppstart, säger han.

Gunnel Orselius Dahl (FP) i huset där Vårljus ska ha sitt boende. Hela golvet måste nu rivas ut för att låta vattenskadorna torka.

Fakta

Sex barn om året

Vallentuna har åtagit sig att ta emot sex ensamkommande flyktingbarn varje år.

Vallentuna har tidigare inte haft något flyktingboende. Då har de ungdomar som kommer hit bott i andra kommuner, även om Vallentuna har ansvar för dem.

Förra året tog kommunen emot 15 ensamkommande flyktingbarn.

Källa: Gunnel Orselius Dahl (FP)