ANNONS

Flyktingboendet möter protester

Ett hem med plats för sju ensamkommande flyktingbarn planeras på Spireavägen i Bro. Men grannarna är skeptiska. Ett 20-tal personer har skrivit under en protestskrivelse. Vissa är rädda för att deras bostäder ska sjunka i värde.
ANNONS

I det rödmålade trähuset på Spirea­vägen i Bro bodde tidigare en stor familj. Nu är det meningen att huset ska börja användas som hem för ensamkommande flyktingbarn i ­åldrarna 14 till 18 år.

Huset står klart för barnen att flytta in. Alla ska få ett eget rum och det är bemannat med personal dygnet runt. Företaget som vill driva boendet heter Mipaza. Företagets vd Ismet Güler och den tilltänkta föreståndare Zelal Aydogan sitter i var sin fåtölj med en världskarta bakom sig.

– Det blir naturligt när man kommer hit att man samlas kring kartan och snackar om var man kommer ifrån, säger Ismet Güler.

Hans företag har 50 anställda och driver fyra liknande boenden i länet för ensamkommande flyktingbarn samt två asylboenden. ­Ismet Güler och Zelal Aydogan var tidigare anställda på Stockholms stads flyktingmottagning. De startade företaget för att de såg brister i mottagningen.

– Det handlade om att det fanns en bild av de här barnen att de mår dåligt och behöver mycket omsorg. Man såg inte riktigt deras styrkor, säger Ismet Güler.

– De mår relativt bra utifrån ­situationen de befinner sig i. De har lämnat sitt land och sin familj, men de har styrkor att bygga vidare på, säger Zelal Aydogan.

När företaget ansökte om bygglov för ändrad användning av huset reagerade grannarna. 20 personer i området har skrivit på en protestlista.

– Det här är en lugn återvändsgata där det bor barn mellan tre och nio år. Flyktingbarnen är ­betydligt äldre och kommer inte att ha något utbyte av våra barn, säger en man som skrivit under listan och vill vara anonym.

Två familjer skriver i ett brev till kommunen att gatan kan komma att uppfattas som Bros ”institutionsgata” eftersom det sedan tidigare finns två gruppboenden där. Det finns även farhågor om att husens värde ska sjunka.

ANNONS

Det kommer ungefär 200 ensamkommande flyktingbarn till Sverige varje vecka och trycket är stort på att hitta ställen där de kan bo. Det är vanligt att sådana boenden till en början väcker grannarnas oro, enligt Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

– Min erfarenhet är att oron brukar försvinna. Efter några månader märker man att de är precis som vilka som helst, säger han.

Bygg- och miljönämnden ska behandla frågan om en bygglovs­ändring vid sitt möte den 16 oktober.

Här kan sju ensamkommande flyktingbarn flytta in. Barnen ska få hjälp med språket, med sina läxor och lära sig ta hand om ett hushåll.

Min erfarenhet är att oron brukar ­försvinna.Fredrik Bengtsson, presschef migrationsverket

Fakta

80 000 väntas söka asyl i år

I år väntas 7 000 ensamkommande barn ansöka om asyl i Sverige. Det är nästan en fördubbling mot förra året då det kom cirka 3 700.

Antalet asylsökande väntas stiga kraftigt i år. Förra året kom 54 000 flyktingar till Sverige. I år väntas 80 000.

Sedan i år finns en lag som säger att alla kommuner ska kunna ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Källa: Migrationsverket

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.