Flyktinghjälpen ökar i Täby

c_valleskog@hotmail.com
c_valleskog@hotmail.com
– Det vore roligt om Täby uppmärksammades för alla positiva människor som vill hjälpa snarare än att vi tar emot väldigt få flyktingar, säger volontären Christine Valleskog.

Över 60 miljoner människor är på flykt i världen. I hela Sverige har engagemanget varit stort den senaste veckan för att hjälpa till. Även i Täby är viljan att hjälpa flyktingar fortsatt stor.

– Det är helt otroligt. Folk vill verkligen hjälpa, säger Christine Valleskog, 68, som driver idella organisationen ”En utsträckt hand” där hjälparbetet samordnas på lokal nivå i Täby.

Hon startade organisationen i februari och tog till en början hjälp av folk i sin egen närhet.

– Innan den här stora uppmärksamheten i medierna så fick jag ett par samtal i veckan från folk som ville hjälpa. Nu får jag över 50 samtal om dagen. Vi samlar in allt från möbler till kläder och skor. I går skickade jag mejl till vårt nätverk och frågade om en barnvagn och nu står det en i min hall. Det är även många som vill bli mentorer och kontaktpersoner.

På onsdagens Prata svenska-café kom det över 100 personer som fick hjälp av volontärerna.

– Vissa är invandrare som bott här i något år eller mer, andra är nästan helt nyanlända. Barnen får hjälp med läxor och vuxna med språket och att förstå papper och dokument från till exempel Skatteverket, som ibland knappt vi förstår heller. De har mötts av mycket kärlek och är väldigt tacksamma.

Christine Valleskog vill förändra bilden av Täby.

– Vi tar ju inte emot några massor. Nu är det mellan 65 och 70 flyktingar i kommunen och några till som ska komma i nästa vecka.

Totalt har man lovat staten att ta emot 105 stycken.

– Jag hoppas kommunen gör det nu också. Jag vet att det är svårt att hitta lägenheter, men då måste man helt enkelt köpa in det. Har man gett ett löfte så har man. Det vore roligt om Täby uppmärksammades för alla positiva människor som vill hjälpa och inte för att vi tar emot väldigt få flyktingar.

Täby är Sveriges 32:a största kommun och ligger på plats 275 av landets 290 kommuner gällande hur många flyktingar som tas emot.

Vad behövs det framförallt hjälp med nu?

– Inför vintern så är det ju främst varma kläder, barnoveraller, gummistövlar och galonjackor.

Fakta

Så kan du bidra till flyktinghjälpen vid Medelhavet

Med swish:

Vi gör vad vi kan: 0702093303

Röda korset: 1235557764

Läkare utan gränser: 9006032

Med sms:

För 100 kronor till Rädda barnens katastrofarbete sms:a Akut100″ till 72911

För 200 kronor till Läkare utan gränser sms:a LIV 200″ till 72979

Genom att ringa:

Skänk 100 kronor till Radiohjälpen genom att ringa telefonnummer 0900-25 100