ANNONS

Flyktingkrisen engagerar Kungsholmen

Flyktingkrisen påverkar även Kungsholmen. Thorildshallen finns i beredskap om krisen förvärras och på centralstationen finns frivilliga från Röda korset på Kungsholmen.

På söndag ordnar dessutom Lions välgörenhetskonsert i Kungsholms kyrka med The Real Group.
ANNONS

Världen står inför en av de största flyktingkatastroferna sedan andra världskriget. Över fyra miljoner människor är på flykt från Syrien och varje dag kommer flera hundra av dem till Stockholm central. Där finns flera frivilligorganisationer på plats, bland annat Röda korsets Kungsholmskrets.

– Röda korset är där mellan klockan 9 och 24 och sex, sju personer från Kungsholmen är på plats varje dag. Vi stöttar och ser till att flyktingarna får prata med de myndigheter de behöver prata med eller får kontakt med de läkare som är där, säger Elisabeth Lindner, ordförande i styrelsen.

Ansvaret för vuxna asylsökande har Migrationsverket. I Stockholms län finns flera asylboenden, men om de inte räcker till har Migrationsverket bett Stockholm stad att leta upp lokaler som kan fungera som tillfälliga lösningar.

– Hittills har de inte behövts, men vi har en mängd lokaler, bland annat Thorildshallen på Kungsholmen, i beredskap om det skulle behövas, säger Veronica Wolgast Karlberg som är avdelningschef på socialförvaltningen.

Hon arbetar också med att ordna boende åt de ensamkommande flyktingbarn som kommer till Stockholm.

– Den senaste tiden har det kommit i snitt 50 barn om dagen. Just nu lägger vi all vår kraft på att hitta boende åt dem. Det är jättesvårt eftersom det bland annat måste finnas tillgång till kök och toaletter och lokalerna måste klara brandskyddskraven.

Staden behöver också familjehem åt ensamkommande barn och de senaste veckorna har ovanligt många stockholmare hört av sig och erbjudit sig att bli det.

På söndag ordnar Lions Kungsholmen en välgörenhetskonsert i Kungsholms kyrka. A capellagruppen The Real Group uppträder gratis och intäkterna från biljettförsäljningen går till att köpa vinterbonade tält som sedan skickas till flyktinglägren nära Syrien.

– Välgörenhet har alltid varit en självklar del av vår verksamhet och vi har en väldigt generös publik. Publiken kommer att få höra fantastiskt bra musik på söndag. Det blir egna och andras låtar, lite gammalt och lite nytt, säger Morten Vinther, gruppens baryton.

ANNONS
Fakta

Så kan du hjälpa ensamkommande flyktingbarn

* Bli volontär. Som volontär hjälper du ensamkommande flyktingbarn att komma in i det svenska samhället, exempelvis via fritidsaktiviteter eller genom att besöka en svensk familj.

* Bli familjehem. Som familjehem tar du emot ett barn eller ungdom i ditt hem, ofta för en lång tid.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.