Flyktingar stickar kultdesignerns halsdukar

Halsduk
De exklusiva halsdukarna stickas av flyktingkvinnor i Högdalen.
Alexander Stutterheim är känd för sina exklusiva regnrockar. När han nu startar nya lyxmärket John Sterner låter han halsdukarna stickas av tio asylsökande kvinnor i Högdalen.
På så sätt vill han hjälpa dem med arbete, pengar och integration.
– Jag tycker att det är alla företagares plikt att göra något, säger han.

Alexander Stutterheim är känd för sina exklusiva regnrockar som säljs över hela världen.

Nu håller han på att starta ett nytt lyxklädmärke. Han vill göra ”Världens finaste tröjor” som ska säljas under märket John Sterner. Tröjorna stickas av ull från Ölandsfår.

Men vid sidan av modeintresset har Alexander Stutterheim ett socialt engagemang.

– Jag har varit engagerad i flyktingfrågan ett par år på ett privat plan. Jag har haft flyktingar boende hos mig och hjälpt till med pengar, sjukvård och sånt, säger han.

Alexander Stutterheim hade funderat ett tag över om han kunde involvera flyktingar i sitt modeskapande när han fick en förfrågan. Nu sitter tio asylsökande kvinnor från Irak, Afghanistan och Syrien i Högdalen och stickar halsdukar för det nya märket.

– Flera av dem har erfarenhet som sömmerskor, andra har lärt sig att sticka genom att titta på Youtube och vill gärna komma igång att arbeta, säger han.

Kvinnorna är asylsökande och bor på flyktingboende.

– Jag tycker att det är för jäkligt att det sitter hundratusentals människor med kompetens och och enerig som vi bara låter sitta där. Jag tycker att man ska skicka ut konstnärer och entrepenmörer och dra igång projekt. Det är omänsklgit att som 30-åring bara sitta och vänta på olika besked i passivitet, säger Alexander Stutterheim.

Kvinnorna får betalt per halsduk. Hur mycket halsdukarna kommer att kosta är inte helt bestämt, men runt en tusenlapp.

– Jag kommer inte tjäna några pengar själv på dem, det är inte därför jag gör det här.

Alexander Stutterheim vill att det ska bli ett långsiktigt samarbet och påpekar att det inte är någon pr-grej.

– Vi vill hjälpa till. Det tycker jag nästan att det är varje företagares och privatpersons plikt att göra. Jag tycker att vi snackar för mycket, men gör för lite. Det är för mycket babbel. Just do it.