Flyktingpojkar flyttar in på seniorboendet

Täby gamla kommunhus i Roslags Näsby, nu rivet.
Täby kommun planerar att ungdomar ska flytta in på seniorboende.
Täby kommun planerar att 19 ensamkommande flyktingpojkar ska flytta in på Lyktans seniorboende.
– Det kommer inte vara så lugnt som det är nu. De äldre är trygga nu, men de är rädda för tonårspojkar, säger Margareta Jansson, vars mamma bor på seniorboendet.

De äldre som bor på Lyktans och Kullgränds seniorboenden har i dagarna fått lappar hem om att 19 pojkar redan i slutet av april ska flytta till Lyktan. Pojkarna bor i dag på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gribbylund.

– Det huset ska rivas. Det ska byggas en gruppbostad där och verksamheten måste flyttas på, bekräftar Kotte Wennberg, avdelningschef på individ- och familjeomsorg  i Täby kommun.

Kommunen informerar i brevet om att det handlar om tre pojkar som har permanent uppehållstillstånd och 16 asylsökande. De har redan bott i Täby i 1,5-2 år, enligt kommunen.

Informationsmöten för de boende

Täby kommun har bjudit in de boende till ”rundabordssamtal” i dagverksamhetslokalen på Lyktan vid fyra tillfällen nästa vecka. Då ska Claes Lagergren, socialchef, Kotte Wennberg, avdelningschef individ och familjeomsorgen, Marie Tid, avdelningschef äldreomsorgen och Anna Dahl, föreståndare för boende för ensammakommande ungdomar, finnas på plats för att svara på frågor.

Hur ni tänkt när ni placerar ungdomar på ett seniorboende?

– Jag tycke du ska prata med Claes eftersom han är talesperson. Men vi tittar på alla möjliga lediga lokaler, säger Kotte Wennberg.

”De äldre blir otrygga”

Margareta Jansson vars mamma Astrid Norgren, 94, bor på Lyktans seniorboende beskriver att kommunens planer kom som en chock för henne och hennes mamma. Hon ifrågasätter varför ungdomar ska placeras med de äldre som behöver lugn och ro.

– Det är klart som fasen att de kommer låta, det gör ju ungdomar. Det kommer bli att de hänger ihop i klungor för det gör också ungdomar. De äldre kommer då bli otrygga och inte våga gå ut och gå till varandra, säger Margareta Jansson.

Astrid Norgren är förtvivlad och tänker gå på mötet för att protestera mot kommunens planer.

– Varför ska utländska barn behöver bo här när vi inte blandar svenska barn med åldringar – om man tänker på barnen också. Vi orkar inte med dem, vi blir sjuka. De flesta som bor här nu är riktigt gamla och sjuka. Jag har själv gått igenom stora operationer och är 94 år, men klar i huvudet. Varför ska kommunen komma och röra om i vårt liv?

Hon tänker gå till mötet på måndag för att protestera.

– Jag tänker tala om att jag vill vara trygg och ha lugn och ro, säger Astrid Norgren.

Enligt Kotte Wennberg planerna på att flytta ungdomarna till seniorboendet inte tagits upp till beslut i socialnämnden.

– Det är det förslag som ligger just nu. Det här är inte någon nämndfråga. Det är socialnämndens verksamhet, men det är inte något som tas i nämnden att man flyttar verksamheten, säger Wennberg.

Socialchef Claes Lagergren förstår att beskedet kan skapa oro, men lyfter fram att ungdomarna ska bo i en separat del. Kommunen har kontrakt fram till 2019 med hyresvärden Akelius för lokaler som hört till  före detta äldreboendet och står tomma.

– Den delen av huset som pojkarna ska flytta till har egen ingång och kommer inte att störa. Det är lugna killar som går i skola och pluggar och lägger sig tidigt. Jag tror att det kommer att bli bra, säger Claes Lagergren.

Claes Lagergren säger att kommunen ska ha dialogmöten med de äldre för att svara på frågor och stilla oron.

– Självklart har jag förståelse för att de äldre blir oroliga för förändringen Men det finns ju personal på plats dygnet runt.