Flyktingprotesterna lamslår kommunen

Platsen där boendet för flyktingbarn skulle stå, men som politikerna nu ändrat sig om.
Platsen där boendet för flyktingbarn skulle stå, men som politikerna nu ändrat sig om.
Michael Fridebäck (M) är en av politikerna som hårdast kritiserat det planerade flyktingboendet med 32 platser i Vendelsömalm.

Samtidigt har han sålt villan i Vega till AB Vårljus som öppnar HVB-hem med fem–tio platser.

– Jag står för mina handlingar, och har inte varit i någon jävsituation, säger han.

En flyktingfientlig medelklassidyll? Eller överdrivna rubriker i media och kommunpolitiker som smugit fram ett alltför stort boende?

Flyktingmotståndet vid mötet i Vendelsömalmsskolan blev en riksnyhet. Men var det den allmänna uppfattningen bland invånarna i området som fick kommunen att backa från planerna på ett boende för ensamkommande flyktingbarn?

En kvinna i 50-årsåldern, som har sitt barn vid skolan, ställer först upp på Mitt i Haninges enkät.

– Det var fyra fem personer som betedde sig illa på informationsmötet, det var inte som DN skrev, att en hel aula uttryckte de åsikterna. Jag är inte emot asylsökande, men jag känner dubbelt. Jag tänker på min autistiska dotter, det finns bättre platser för boendet.

Dagen efter kontaktar hon tidningen och drar sig ur.

– Jag är genuint rädd att få någon form av stämpel på mig, säger hon.

En kvinna som är ute med sin hund, säger:

– Någonstans måste ju de (ensamkommande) få bo, men jag är rädd för att det blir problem. Jag tycker inte man ska blanda olika religiösa inriktningar, och kommer man från krig och bli hoppackade i trånga boenden, jag tycker inte det är det bästa. Men sen kan man ju fråga sig, ska kommunen alltid lägga sig platt såhär när folk protesterar, säger hon.

De är inte ensamma om att inte vilja synas på bild. En man som bor granne med skolan är glad över beslutet, och är alltjämt mycket kritisk till politikerna och deras sätt att hantera frågan.

– Mötet var inte alls hotfullt. Men folk reagerar ju när de informerar oss först efter beslutet. Man bjöd in tolv husägare, jag bor nästan närmast och var inte inbjuden. Trafiken hade blivit fruktansvärd för mig med detta boende, säger han.

Ju närmare folk bor skolan desto mer kritiska tycks de vara mot boendet.

Det råder också missförstånd. Flera av dem vi träffar tror att boendet planerades mitt i Vendelsömalmsgropen. I själva verket är platsen den lilla gröna plätten norr om skolan.

– Vi kanske kommunicerade den exakta platsen fel, men det hade inte spelat någon roll, upplever jag, säger Petri Salonen (C), socialnämndens ordförande.

Han och kommunledningen är villrådig just nu. De rödgröna har en plan om 120-130 nya platser för ensamkommande under 2016. De skulle fördelas på fyra HBV-hem, med 30 platser på varje, men möter man samma motstånd som i Vendelsömalm riskerar planen att falla.

Petri Salonen står fast vid att Haninge ska nå målet, men han saknar svar på hur.

Migrationsverket ligger på, de behöver platserna. Men efter detta motstånd i Vendelsömalm, vad händer nästa gång?

– Jag har inget besked i dag, säger Petri Salonen.

Han understryker att man saknar några som helst signaler om strul vid HBV-boendena i Haninge i dag.

– Bilden från förvaltningen är att vi inte har några problem alls, vare sig med hot mot boendena eller med dem som bor där. Jag minns namnlistan för något år sedan i Vendelsö mot boendet med tio platser. SD skickade in listan. Men det har gått jättebra på det boendet, inga problem alls. Det är bra ungdomar, som vill göra något av sina liv.

Hur ser du på mötet med en veckas distans?

– Mötet utgör egentligen inte bilden av Haninge. Haninge är välkomnande, därför tycker jag det var tråkigt med den tonen som var. Det var en lärorik vecka, nu ser jag möjligheter. Vi har en viktig uppgift att inte mörka för vårdnadshavare eller fastighetsägarna i bygglovsfrågor, vilket vi heller inte gjort hittills. Vi har ett förslag i fullmäktige om att satsa på en kommunikatör som bara ska jobba med detta.

– Vår stora utmaning är att vi i dag tvingas ha många ensamkommande utanför kommunen. Arbetssituationen blir tuff för våra socialsekreterare. Vi behöver boendena här.

Kritisk moderat sålde villan till HVB-hem

AB Vårljus ägs gemensamt av de 25 kranskommunerna i länet. Bolagets största verksamhetsgren är ensamkommande flyktingungdomar. Bolaget har drygt 20 gruppboenden, två transitboenden och ett tiotal stödboenden i länet.

På Moderaterna i Haninges Facebook-sida har några läsare ställt Michael Fridebäck (M), som sitter i kommunstyrelsen, mot väggen om hur han kraftigt kan kritisera större HVB-boenden samtidigt som han säljer sin villa som HVB-hem med fem–tio platser.

Att han jobbat politiskt för att stoppa större HVB-boenden i Haninge, vilket ger ökat tryck på mindre HVB-hem, tycker han inte är märkligt.

– Det handlar inte om någon dubbelmoral, eller att jag gjort något för egen vinnings skull. Jag har sålt till högsta bästa bud på vår fastighet.

Men kan det inte anses som att du handlar för egen vinning när du som politiker just nu så tydligt kritiserar större HVB-boenden, men samtidigt säljer villan som blir ett mindre HVB-hem?

– Jag måste kunna säga ifrån när jag tycker någonting. Jag är jättemycket emot institutionsboende och stora paviljonger. Jag tror på familjehem och mindre enheter för bättre integration. Hem med fem–tio platser är precis det jag föreslagit för Petri Salonen (C) i kommunstyrelsen. Jag har verkat för ett mindre flyktingmottagande i Haninge, och tror på familjehem och mindre enheter för en bättre integration. Vill man nu göra gällande jäv när jag sålt min villa, ja, okej, men jag har inte varit jävig.

Michael Fridebäck säger att hans familj talat öppet om att sälja huset i ett år, och att man planerade att gå ut med villan på marknaden nu i april.

– Men så fick jag höra att Vårljus letade fastigheter i vårt område. Vi fick 6,2 miljoner kronor lite drygt för fastigheten.

Familjen Fridebäcks slutgiltiga försäljning till AB Vårljus gjordes i januari.

I styrelsen för AB Vårljus sitter bland andra Alexandra Anstrell (M), andre vice ordförande i socialnämnden i Haninge (som dock inte deltog i beslutet), och Solna-moderaten Lars Rådén.

VAD TYCKER DU OM BESLUTET ATT STOPPA BOENDET?

Laila Nyberger, 75, Vendelsömalm: ”Det är olyckligt med de hätska uttalandena på mötet om våldtäkter. Men platsen intill skolan och dagis är inte bra, det är väldigt mycket barn som behöver denna mark. Längre norrut längs Vendelsömalmsvägen finns mer plats för ett boende, men det är klart, det blir väl protester hos grannarna där då.
Anne-Marie Minne, Handen:

– Åsikterna som kommit fram, ja, jag tycker det är fullständigt omänskligt att kommunen backar. Var ska de bo? De har flytt hit och någonstans måste de ju bo? Och en del klagar på att trafiken ökar, herregud, tror de att dessa ensamkommande har bilar?
Leif Nordgren, Svartbäcken:

– Jag har bott precis här och känner folk, och vet att det finns både de som varit kritiska mot boendet och flyktingarna och de som varit för det. Jag tycker att reaktionerna var för starka i torsdags. Som reaktionerna var, är det nog bra för de ensamkommande att de inte hamnade vid skolan.
Mattias Sjögren, Svartbäcken:

– Det är sanslöst, helt bedrövligt, att kommunen backar och stoppar boendet. Jag är väl tyvärr inte speciellt förvånad över reaktionerna som kommit fram i området, eller det som hände i Nynäshamn i början på veckan.
Madeleine Andersson, Vendelsömalm:

– Min sambo är glad att det inte blir något boende, och det är väl jag också. Vi bor intill Vendelsömalmsskolan och min sambo har två barn där. Vi har inget emot flyktingar, men det har varit så många incidenter på flyktinghem att det inte känns bra om det hamnat intill skolan.