ANNONS

Flyktingströmmen ökar stort

Både antalet ensamkommande barn och antalet nyanlända flyktingar skrivs upp rejält i Haninge inför 2016. 278 asylplatser föreslås för ensamkommande barn och 253 boendeplatser för nyanlända vuxna.
ANNONS

Höstens tidigare prognos om 60 platser för ensamkommande flyktingbarn under 2016 skrivs upp rejält av länsstyrelsen.

Detsamma gäller antalet nyanlända vuxna, eller familjer, med uppehållstillstånd som kommunen föreslås ordna boende åt.

Haninge har under 2015 haft avtal om 35 platser för ensamkommande flyktingbarn. På en boendeplats bor ett barn tills asylansökan är besvarad, i dag i snitt 201 dagar, därefter tar ett annat barn över platsen. Prövningstiderna väntas dock förlängas till uppemot två år.

Haninge har i år tagit emot 159 ensamkommande barn. Från i somras är ökningen kraftig, just nu kommer fem barn i veckan.

– Vi får tillgodoräkna oss de barn som vi utöver avtalet på 35 tar emot i år. Egentligen är det cirka 128 platser vi får nästa år, inte 278. Nu behöver vi framför allt nya boendeplatser och fler socialsekreterare, säger Siw Lideståhl, socialchef i Haninge.

Dessutom föreslås alltså antalet boendeplatser för nyanlända vuxna eller familjer öka från 98 till 253.

Som Mitt i Haninge skrivit tidigare i år håller kommunen på att ta fram en pool med genomgångslägenheter som man ska hyra ut i andra hand till nyanlända flyktingar och familjer. Efter cirka två år väntas dessa flyktingar klara att hitta eget boende. Haninge har dock en bit kvar innan man uppfyller målet – man har bara lyckats skaka fram 20 boendeplatser när vi summerar 2015.

Det första ärendet om ensamkommande flyktingbarn klubbas i fullmäktige den 7 december. Det andra ärendet, om nyanlända vuxna och familjer, väntas klubbas först efter årsskiftet. Det finns i dagsläget politisk majoritet för ett ja till båda förslagen.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.