ANNONS

Flyktingtalet till Täby kan skrivas ned

Täby kommun ska ta emot 353 nyanlända nästa år.
Täby kommun ska ta emot 353 nyanlända nästa år.
Täby har fått svar från Arbetsförmedlingen och Migrationsverket på beskedet att man pausar sitt flyktingmottagande. Myndigheterna skriver att de kommer att fortsätta utslussningen, men Migrationsverket öppnar för att justera antalet nyanlända som anvisas.
ANNONS

Täby har meddelat att man tillfälligt stoppar sitt mottagande av nyanlända. Skälet är bostadsbristen i kommunen.

Nu har man fått svar på sin skrivelse av Arbetsförmedlingen, som sköter utslussningen av nyanlända till kommunerna, och av Migrationsverket, som tar över uppgiften nästa år.

Båda myndigheterna skriver att de kommer att fortsätta den planerade utslussningen, men Migrationsverket skriver samtidigt att planeringen för 2017 kan justeras i dialog med kommunen. Därmed öppnar man för att antalet nyanlända som Täby ska ta emot kan komma att sänkas.

I ett mejl till Mitt i skriver myndighetens presstalesperson Michelle Bornestad att kommunerna är välkomna att komma in med synpunkter, men att det slutändan är Migrationsverket som kommer att fatta beslut. I övrigt vill inte myndigheten utveckla sitt svar.

LÄS MER:

Flyktingstopp i Täby

Moderater: ”Täby agerar solidariskt”

 

ANNONS

Täby kan straffas

Samtidigt har etableringsminister Ylva Johansson (S) slagit fast att kommunerna måste fortsätta sitt mottagande, annars kan det bli aktuellt med straffåtgärder.

– Staten skickar ut två signaler samtidigt,  Ylva Johansson säger att hon ska straffa kommuner som inte klarar mottagandet, samtidigt verkar det finnas vissa öppningar, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Hur kommuner som stoppar sitt flyktingmottagande skulle straffas i praktiken är inte klarlagt, men Ylva Johansson (S) har flaggat för att man kan komma att lagstifta om sanktioner.

Leif Gripestam (M) själv ser det inte som troligt att Täby kommer att straffas.

– Det är många kommuner som inte klarar sitt mottagande i år, och nästa år blir det ännu fler. Regeringen kan inte straffa 200 kommuner. Det är statens politik som har lett till den här situationen, nu måste de själva ta sitt ansvar, säger han.

Hur ser du på kritiken att ni agerar osolidariskt?

– Vi har aldrig sagt att vi inte ska ta emot flyktingar, bara att vi inte klarar av det i den takt som lagen stipulerar. Det är det många som inte gör, jag kan konstatera att Stockholm är långt i från att klara sitt mottagande, men de vågar inte säga det för att inte irritera regeringen, säger Leif Gripestam.

– Regeringen måste ta sitt ansvar. Att tala om att bestraffa kommuner skapar inget seriöst samtalsklimat, det är ovärdigt. Det finns en diskrepans mellan hur verkligheten ser ut och lagen.

Svårt hitta plats till modulhus

Samtidigt fortsätter arbetet med att hitta bostäder åt nyanlända i kommunen. Sedan tidigare planeras modulbostäder på ett flertal platser i kommunen. Men processer har varit besvärlig och dragit ut på tiden.

I Botkyrka har man låtit medborgarna nominera platser där modulhusen kan stå, det för att få ned antalet överklaganden. Skulle det kunna bli aktuellt i Täby?

– Det har jag väldigt svårt att tro, Täby är för tätbebyggt. Det finns inga optimala platser, säger Leif Gripestam (M).

LÄS MER:

Täby kan köpa modulhus

Kommunalråden sågar regeringens förslag

Oppositionen kritisk till flyktingstopp

ANNONS