Fynd i stan förvirrar – haj kan ha varit lax

Är det en haj eller en lax. Avgör själv.
Är det en haj eller en lax. Avgör själv.
En minst sagt ovanlig syn mötte Mitt i:s läsare när han gick vid Kungsbron.
Någon hade slängt vad som såg ut som en haj i vattnet – mitt i stan.
Troligast en pigghaj, sa Naturhistoriska museet som dock backade senare.

Mitt i Stockholm skrev förra veckan att allt fler djur bosätter sig i innerstan och att vildsvin och utter kan bli nästa art att flytta innanför tullarna.

Men frågan är om inte den här djurobservationen från onsdagen mellan Kungsbron och Blekholmsbron fått flest 08:or att haja till.

– I går när jag gick till jobbet fick jag och andra stockholmare syn på den här mitt i stan, skriver Staffan Bond Westfält i ett mejl, där han skickat med en film på vad som ser ut att vara en haj i Klara Sjö.

Troligen slängd i vattnet

Mitt i kontaktade Naturhistoriska museets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker och visade filmen. Och efter att ha kollat med flera kollegor kunde han mycket riktigt säga att det antagligen var en död pigghaj.

– Inte helt lätt att säga art, men någon liten haj är det ju i alla fall, skriver han i ett mejl.

Men några timmar efter att Mitt i hade publicerat artikeln hörde biologen av sig igen och tvingades backa från artbestämmelsen.

– Nu fick jag sent svar från vår bästa fiskexpert som menar att det är för svårt att avgöra art från filmen, men att det nog inte är en haj. Det skulle snarare kunna vara en död lax eller någon annan fisk, skriver Didrik Vanhoenacker i ett mejl.

Artikeln uppdaterad 6 oktober 2017.