ANNONS

”Flytta Golfbollen till Västerås”

Bällsta radartorn.
Bällsta radartorn.
Ett byggprojekt i Rissne är i pausläge, fler kan stoppas på grund av Bällsta radartorn.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) anser att det bollformade radartornet ligger på fel plats och har bokat in ett möte med Luftfartsverket.
ANNONS

Mitt i Sundbyberg kunde i vintras berätta om hur Golfbollen stoppar höga hus i stora delar av Sundbyberg. Luftfartsverket tillåter nämligen inte höjder över 50 meter i områden nära Golfbollen, eller Bällsta radartorn som det egentligen heter. Detta för att nya hus inte ska riskera att skugga radarn.

En konsekvens av det är att hälften av ett nytt byggprojekt mittemot gamla kommunhuset i Rissne nu pausats. I detaljplanen ingår ett 14-våningshus som Luftfartsverket alltså motsatt sig.

Mikael T Eriksson (M) anser att detta är ett problem som måste lösas, för Sundbybergs skull men också för Stockholms som också berörs av tornet. Ett möte med Luftfartsverket är bokat.

– Antingen kan man höja bollen, eller flytta den. Då bör den flyttas till en plats som inte har samma tillväxttempo som Sundbyberg eller Stockholm. Flytta bollen till Västerås. Man kan också ha flera radarstationer, säger han.

Luftfartsverket har även motsatt sig tre höghus i Hallonbergen. Fler överklaganden från Luftfartsverket kan bli aktuella eftersom höga byggnader planeras i flera stadsdelar i Sundbyberg.