ANNONS

Då flyttar de nyanlända in på Förvaltarvägen

Här ska 120 personer bo, så småningom.
Här ska 120 personer bo, så småningom.
Modulerna är 19 kvadratmeter stora och här bor man två och två.
Modulerna är 19 kvadratmeter stora och här bor man två och två.
Bygget av modulerna har tagit cirka ett halvår.
Bygget av modulerna har tagit cirka ett halvår.
Modulbostäderna intill Solna station är snart färdiga för inflytt.
ANNONS

Strax efter nyår kunde Mitt i Solna berätta att 60 nya modulbostäder för nyanlända skulle uppföras i korsningen Förvaltarvägen-Kolonnvägen. Nu, lite mer än ett halvår senare, är modulerna nästintill inflyttningsklara och i väntan på sina nya hyresgäster.

Enligt Solna stad väntar man bara på besked från Migrationsverket.

– Vi får inte veta vilka som kommer förrän cirka två månader innan. Som det ser ut nu så börjar de flytta in i oktober. Men vi har inga specifika datum än, säger Yvonne Svensson, enhetschef på enheten för etablering och integration på kompetensförvaltningen.

120 personer ska bo på Förvaltarvägen

Modulerna är som planerat 60 till antalet och är 19 kvadratmeter stora. Här bor man två och två i varje. Sammanlagt kan alltså 120 personer komma att bo på Förvaltarvägen.

– Men det blir inte fullt i år, säger Yvonne Svensson.

Staden har sedan tidigare 60 moduler uppe vid gamla Stenbackaskolan i Huvudsta. Där kommer det också att flytta in fler personer under hösten.

ANNONS

Fler moduler byggs 2018

Vid en första prognos skulle Solna under 2017 ta emot 385 nyanlända. Den siffran justerades sedan ned till 307.

Antalet bostäder för nyanlända är trots nytillskottet troligtvis inte tillräckligt, och nästa år kommer man fortsätta att bygga fler moduler uppe vid Stenbacka.

– Planen är att bygga fler moduler under nästa år. Det är inte klart än vad det ska vara för typer av bostäder, om det ska vara för ensamstående eller för familjer, säger Yvonne Svensson.

Grannarna vill ha bevakning

Grannar som hört av sig till Mitt i Solna har efterfrågat skärpt bevakning i området, efter tidigare attentat mot liknande anläggningar i Sverige.

Att det finns ett riskmoment tiden mellan att modulerna blir färdiga och att de boende flyttar in är Solna stad medveten om.

– Självklart kommer vi att ha bevakning. Men hur vi arbetar med detta är inget som vi kommunicerar utåt, säger Marcus Qvennerstedt, säkerhetschef på Solna stad.

Fakta

Nyanlända i Solna

Solna stad är skyldiga att ordna bostad åt de nyanlända som av Migrationsverket anvisas till kommunen.

De nyanlända får ett tvåårigt kontrakt på en bostad. Moduler går oftast till ensamstående och familjer får bostad i Signalistens bestånd eller via andra hyresvärdar.

Staden informerar de nyanlända om hur man söker bostad i Sverige. De får även hjälp att söka jobb för att kunna etablera sig bättre.

Källa: Solna stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.