Skola flyttar till Slagsta efter hyreschocken

En kurs i gatukonst på Södra Stockholms folkhögskola.
Elever vid kursens Gatans galleri, när Mitt i hälsade på vårterminen 2017.
Södra Stockholms folkhögskola som i dag har 200 elever flyttar från Skärholmen till Slagsta. Orsaken en hyreshöjning på 40 procent.
– Det var omöjligt för oss att klara, säger tillförordnade rektorn Lotta Dahmberg.

I drygt tio år har skolan, med cirka 200 elever, funnits i Skärholmen. Men i sommar går flyttlasset. All verksamhet flyttar till Slagsta i Botkyrka, utom konstskolan Linnéa som hamnar i Skarpnäcks folkhögskola. Folkhögskolan ansträngde sig för att kunna vara kvar i Skärholmen, men lyckades inte.

– Först sökte vi lokaler i Skärholmen, men hittade inga. Då utvidgade vi sökradien och hittade bra lokaler i Slagsta, nära färjeläget, säger Ronny Larsson, ekonomichef på Folkuniversitet, region öst.

Stockholms södra folkhögskola gör nu det bästa av situationen. Lotta Dahmberg tror att lokalerna på Fågelviksvägen 18 i Slagsta, som just nu renoveras, kommer att fungera bra.
– Det blir inte lika centralt som Skärholmen men bussförbindelserna är bra och det går att promenera från Fittja eller Masmos t-banestation. Vi ska också samarbeta med Botkyrka kommun om utbildningar och satsa på utbildningar som kan passa där, säger hon.

Emanuel Ksiazkiewicz (S) som är utbildningsnämndens ordförande i Botkyrka gläds ändå åt att skolan kommer till just Botkyrka.

– Det är väldigt roligt att ytterligare en folkhögskola etablerar sig i vår kommun. Tillgång till utbildning är en nyckel i bygget av nya Botkyrka. Botkyrkaborna vinner på att ha bra och attraktiva folkhögskolor i kommunen, säger han.

Kommunen kommer att kontakta skolan för att utreda ett eventuellt samarbete.

– Än så länge har vi inget utarbetat samarbete med Stockholms södra folkhögskola, men vi kommer givetvis ta kontakt för se vilka möjligheter vi ser gemensamt.