ANNONS

Har flyttat in igen efter smällen: ”En oro som växer fram”

Östermalm Sprängning Bomb
Arbetet med att laga fönster pågår fortfarande efter explosionen på Gyllenstiernsgatan som tros vara den kraftigaste någonsin i Stockholm.
Arbetet med att ställa i ordning husen vid explosionen på Gyllenstiernsgatan pågår fortfarande.
Boende har börjat flytta in igen – och samtidigt säger experter att smällen var så kraftfull att den kunde slutat med katastrofala följder.
ANNONS

Arbetet med att iordningställa husen vid explosionen på Gyllenstiernsgatan pågår fortfarande under fredagsmorgonen.

I huset som sprängladdningen placerades vid under natten mot måndagen väntas en del hyresgäster nu flytta in under fredagen.

– Vi har bytt ut fönster, satt in nya lägenhetsdörrar och fått upp en ny temporär ytterport, har Marie Atmer, vd för hyresvärden GA Fastigheter, tidigare sagt till Mitt i.

Tillbaka i grannhuset

I grannhuset sitter plywoodskivor fortfarande över en del fönster, men där har några personer redan flyttat hem igen efter att även de evakuerades efter detonationen.

Mitt i träffar en boende i grannhuset som inte vill ha sitt namn med i tidningen. Han berättar att han har sovit två nätter igen på Gyllenstiernsgatan.

Tiden direkt efter smällen beskriver han som chockerande, men då var han var uppfylld över att få bort glas och av vad som hände vid evakueringen.

– Efter ett dygn börjar man sedan fundera och grubbla över vad det var som hände. Det kommer en oro som växer fram efter hand, och det tror jag gäller fler i huset, säger mannen.

Hur tror du att det känns nu framöver?

– Man reagerar mer på ljud nu och hajar till. Alla är olika och det kommer sjunka undan, men det kommer ta tid. Normalt känner man sig trygg och det är väldigt lugnt här i vanliga fall, men nu undrar man vad det är för hotbild som kanske finns i det andra huset, säger han och fortsätter.

ANNONS

– Det skulle kännas bra om man fick tag i någon som har gjort det och att det kommer en förklaring.

Söker vidare

Någon gripen person för explosionen, som kallats den kraftigaste i Stockholm, finns inte och polisen går inte ut med några uppgifter om hotbilder.

– I går kväll var vi på plats och genomförde vi en uppföljande dörrknackning på gatan. Vi går igenom det material och tips som kommer in och vi har kollat på de kamerabilder som har kommit in för att se om det kommer leda fram det, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Film på misstänkt bil

SVT lade under torsdagen ut en övervakningsfilm där en misstänkt bil och person syns.

I videon som publicerats syns hur en bil stannar på Taptogatan. En person lämnar bilen och springer i riktning mot Gyllenstiernsgatan och kommer snart tillbaka till fordonet som då lämnar platsen.

En knapp minut senare sker explosionen enligt SVT.

– I fall det är han som syns i videon som är gärningsman, så oroar det mig att han inte har någon kontroll på om det är någon person i närheten. Det är otroligt hänsynslöst. Om någon hade passerat när den detonerade hade det kunnat gå riktigt illa, säger den före detta kriminaltekniker, Sonny Björk till SVT.

Sannolikt dödats

Svenska Dagbladet har bilder inifrån huset som bland annat visar ett hål i entrén som går ner till källarplanet.

SvD har pratat Peter Hald, kemist, ingenjörsofficer och sprängämnesexpert inom danska armén.

– Hade någon stått på trottoaren, eller i trappuppgången, hade personen sannolikt dödats av tryckvågen, den sliter sönder kroppen, säger Peter Hald till SvD.

ANNONS