Flyttat ögonsjukhus ger nya bostäder

2020 lämnar S:t Eriks ögonsjukhus adressen vid Fleminggatan, efter att då ha legat i 30 på platsen.
2020 lämnar S:t Eriks ögonsjukhus adressen vid Fleminggatan, efter att då ha legat i 30 på platsen.
S:t Eriks Ögonsjukhus flyttar från Polhemsgatan till förmån för nya bostäder.

S:t Eriks Ögonsjukhus flyttar från Polhemsgatan till nya Karolinska sjukhuset i Hagastaden i Norrmalms stadsdel. I stället planerar landstinget, som äger marken, bostäder på platsen.

Beslutet om flytten togs av landstingsstyrelsen på tisdagen.

– Vi vill ge ögonsjukvården en chans att utvecklas i samarbete med nya Karolinska, säger landstingsrådet Paul Lindquist (M).

På den nuvarande platsen tror han att det går att bygga mellan 400-600 nya bostäder. När marken väl har en färdig detaljplan för bostäder hoppas han att landstinget kan få in minst en halv miljard kronor för att sälja marken.

– Vi har tidigare diskuterat möjligheten till en bostadsexploatering av marken med den förra majoriteten i staden och fick ett väldigt positivt gensvar. Jag har ingen anledning att tro att det ser annorlunda ut i dag, säger Paul Lindquist.

Ögonsjukhuset väntas flytta till Hagastaden 2020. Fram till dess ska landstinget, tillsammans med staden, arbeta för att en ny detaljplan kommer på plats.

– Jag tror att det blir ganska bra timing att börja bygga efter det, säger Paul Lindquist.

Anders Boman, vd på ögonsjukhuset är glad över beskedet.

– Vi har arbetat för det här under en lång tid. Dels får vi moderna lokaler anpassade till modern ögonsjukvård, dels kommer vi närmare Karolinska och stärker forskningen.

Hur och när kommer flytten att märkas för patienterna?

– Det dröjer ganska lång tid. Flytten är planerad om ca 4 år och dagens patienter kommer inte att märka någonting, säger Anders Boman.