Flyttkaos när äldreboende ska renoveras

Riddargårdens äldreboende i Vasastan behöver renoveras. De som bor där omplaceras nu till Koppargården i Vällingby.

Det innebär att de som redan bor på hemmet kan behöva flytta från sina lägenheter, till andra ställen inom Koppargården. Om ett halvår, när renoveringen är klar ska alla berörda flytta tillbaka igen.

– Det kanske inte låter så farligt. Men det här handlar om väldigt gamla människor som inte mår bra av den här sortens förändring, säger Karin Rågsjö vice gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.

Hon tycker att Alliansen har planerat det här väldigt dåligt. Inte bara för att de som redan bor på Koppargården måste lämna plats åt dem från Riddargården, utan också för att alla kommer att behöva flytta en gång till när renoveringen är klar.

– Den här sortens flyttkarusell känns inte alls schyst när man är i livets slutskede, säger Karin Rågsjö.

Äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) menar att det inte alls handlar om deras plan, utan snarare om hur Arbetsmiljöverket inte tar hänsyn till Stockholm stads planer för äldre och tvingar fram renoveringar för snabbt.

– I det här fallet har vi fått väldigt kort tidsfrist och då kan det bli lite rörigt. Men vi vet att stadsdelarna jobbar väldigt hårt tillsammans med de anhörigas familjer för att flytten ska påverka de äldre så lite som möjligt.

Joakim Larsson säger också att de satsat tre miljarder de senaste fyra åren på sina fastigheter där det bor äldre.

Den här ­sortens flyttkarusell känns inte alls schysst.Karin Rågsjö (V)