Lekande barn, flanörer och hundar på promenad – Bergsgruvans park vid Södra station lockar ofta besökare.

Magnus Kron, som rastar sin hund här varje dag, är dock orolig över att förekoms­ten av droger verkar ha ökat sedan polis­ens insatser i Tantolunden förra året.

– Jag har inget emot de här människorna i sig, men 20 meter bort från platsen där de brukar droger så gungar en förälder sina barn, säger Magnus Kron.

– Jag har inget emot de här människorna i sig, men 20 meter bort från platsen där de brukar droger så gungar en förälder sina barn, säger Magnus Kron.

Fanny Cassel

För en vecka sedan fick han ringa ambulansen efter att en man hade tagit en överdos på toaletten.

– Två killar var inne på toaletten, varav en hade kollapsat. När ambulansen kom hit hade han andningsstillestånd, säger Magnus Kron.

Han har kontaktat staden flera gånger, men upplever att ingenting görs.

– Jag har stor förståelse för att polisen inte hinner med allting, men stadsdelen och kommunen borde bry sig om den här parken. Jag har försökt anmäla men får bara autosvar där det står att man ska ringa polisen om man ser droger.

Vad tycker du att man ska göra?

– Det är ju politisk vilja som ska till, men här i parken skulle jag vilja se människor som pratar med missbrukarna och ge dem information om var de kan ta vägen. Men hur man än vrider och vänder på det så blir det en NIMBY-effekt* så är det ju, säger Magnus Kron.

Hjälp och stöd

Sebastiano Mei, som kommer gående med sin hund, flyttade till området för ett år sedan. Även han ser problemet med missbrukare, men menar att det inte får honom att känna oro för sin egen skull.

Sebastiano Mei flyttade till området för ett år sedan, och tycker att beroendeproblematiken snarare har blivit en del av stadsbilden än något som oroar honom.

Sebastiano Mei flyttade till området för ett år sedan, och tycker att beroendeproblematiken snarare har blivit en del av stadsbilden än något som oroar honom.

Fanny Cassel.

– Det är helt enkelt en del av stadsbilden, säger han.

Mitt i har tidigare rapporterat om arbetet mot droger på Södermalm, där Summer in Tanto varit en satsning. Här har trygghetssamordnare, social­sekreterare och polisen samarbetat för att komma till rätta med problemen. Där har även ingått att erbjuda missbrukare hjälp och stöd.

Enligt polisen är det en utmaning att arbetet mot droger på en plats gör att missbrukare flyttar till andra parker.

– Förflyttningsproblematik är alltid väntad, för oss är det alltid viktigt att få reda på var de har tagit vägen för då kan vi flytta våra insatser dit, säger Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

Känns det inte hopplöst att bara flytta runt problemet?

– Det känns ju lite som att hela tiden putta upp stenen för berget för att sedan låta den rulla ner igen. Samtidigt ser vi också att förflyttning innebär en viss minskning av problemen, så även om det förekommer missbruk på andra platser sedan vi började arbeta med Summer in Tanto är det inte alls i samma utsträckning som tidigare.

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

Pekka Pääkkö

Han säger att det är viktigt att allmän­heten rapporterar om missbruk för att polisen ska kunna flytta sina insatser dit.

– Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Vi gör så gott vi kan från polisens sida. Mitt jobb handlar om att förklara för vård och socialtjänst och andra att hit räcker polisens verktygslåda, men sedan krävs det en politisk vilja för att få till ett bra arbete.

Fotnot. NIMBY är en förkortning av ”Not in my backyard”.