ANNONS

Historien om en grönvit symbol

”Just idag är jag stark, just idag mår jag bra”. Klassiska rader signerade Kenneth ”Kenta” Gustafsson, som sedan 2003 spelas inför alla Hammarbys hemmamatcher i fotboll.

Nu släpps Arne Hööks bok om Kenta – och om hur han blev en symbol för hela Hammarby.
ANNONS

– Jag blev verkligen nyfiken på Kenta, och har gjort ett seriöst försök att fördjupa bilden av honom. Många vet kanske att han var en Hammarbylegend, men få vet nog vem han egentligen var. Jag tror inte många vet att han har släppt tre plattor, eller finns med som kompositör och skådespelare på Imdb, säger journalisten och skribenten Arne Höök.

Han har skrivit ”Just idag är jag stark – En bok om Kenta Gustafsson”. I den får man lära känna Kenta på djupet, främst genom livskamraten Eva Blondin som han under en period också var gift med.

– Jag tycker att det ofta har överdrivits om Kentas historia. Han drack några pilsner ibland, men han var aldrig någon alkoholist. Så jag är väl lite småless på allt ihop, men så länge det skrivs positivt så är jag glad, säger Eva Blondin om boken.

I boken medverkar även regissören Stefan Jarl – som Kenta kom att kalla sin allra bästa kompis. Regissören Stefan Jarl skildrade även Kentas och kompisen Stoffes livsöden i filmen De kallar oss mods och dess två uppföljare. Det var efter dem som han blev känd hos svenska folket. Men han är kanske mest känd som ett stort Hammarby-fan.

– Jag har aldrig träffat Kenta, men det är mycket i hans liv som jag känner igen mig i. Jag kommer själv från en missbrukarfamilj och känner många som var precis som Kenta. På det sättet har det varit en väldigt personlig resa, berättar Arne Höök.

Under sin tidiga barndom bodde Kenta hos fosterfamiljer och senare tillsammans med sin mamma och styvpappa, som båda hade missbrukarproblem. Han hade på många sätt en tuff uppväxt.

– Kenta tyckte aldrig synd om sig själv. Trots att han hade de sämsta av förutsättningar gjorde han något bra av sitt liv. Det har verkligen berört mig.

I början av 80-talet medverkade han i Melodifestivalen med låten ”Utan att fråga” och producerade efter det tre skivor i rask takt.

– Han var en väldigt skicklig kompositör. Han kunde ha gjort mycket, mycket mer. Det är verkligen skitbra låtar om man verkligen lyssnar på texten.

ANNONS

2001, två år innan sin död, fick Kenta uppleva Hammarbys första, och hittills enda, SM-guld i fotboll för herrar. Innan laget kom in med pokalen på scenen på Med­borgarplatsen spelade Kenta tillsammans med Weeping Willows låtarna ”Bajen” och ”Bajen forever”.

– Intresset för boken har varit stort, jag trodde inte att det skulle bli så här stort. Förhoppningsvis blir det en ny revival för Kenta i sin himmel, säger Arne med ett skratt.

Gustav ”Stoffe” Svensson och Kenneth ”Kenta” Gustafsson vid tiden för ”Dom kallar oss mods”, juli 1969.Foto: Peter Knopp

Fakta

Född 1948 – men oklart var

Kenneth ”Kenta” Gustafsson föddes 1948, enligt honom själv på Brännkyrkagatan på Söder, men enligt andra i Nacka.

Han växte upp i bland annat Grimsta och har också bott i Jakobsberg.

Kenta blev känd efter att ha medverkat i en serie dokumentärfilmer av Stefan Jarl, den så kallade Modstriologin. I filmerna får man följa Kenta och hans kompis Stoffe från 1968 till 1992 och hur de så småningom dras in i missbruk och misär.

Kenta var ett stort Bajenfan och låten ”Just i dag är jag stark” skrev han 1979 ihop med Aapo Sääsk. I dag spelas den på Hammarbys hemmamatcher.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.